Soluţia Kamaz după ce Daimler a întrerupt colaborarea: se va folosi un motor din anii 1970, de rând cu altul industrial

4 Martie 2022, 09:03
Redacţia PiataAuto.md
După ce săptămâna trecută Daimler a anunţat că întrerupe orice colaborare cu producătorul de camioane Kamaz din Rusia, al căreia acţionar era, sistând totodată atât producţia camioanelor Mercedes la fabrica celor de la Kamaz, cât şi trimiterea de componente pentru modelele Kamaz, ieri seară uzina a anunţat pentru presa rusească soluţia pe care o va aplica în contextul acestei situaţii.
Astfel, deoarece motoarele moderne ale celor de la Kamaz se bazează pe componente şi tehnologie Daimler, care nu va mai fi furnizată, cei de la Kamaz vor folosi alte două motoare de producţie proprie. Unul din ele e un motor industrial cu 6 cilindri în linie, din proiectul numit „Tibet” care nu are injecţie modernă şi nici vreun sistem de tratare ecologic. Cei de la Kamaz au declarat că vor face abstracţie de ecologie şi vor implementa o asemenea versiune simplificată a acelui motor.
Foto: Motorul industrial cu 6 cilindri în linie

Cel de-al doilea motor este V8-ul cu indicele 740, proiectat încă în anii 1960 şi pus în producţie chiar în primii ani de la deschiderea fabricii Kamaz din 1971. Acel motor a fost de câteva ori modernizat pe parcursul anilor, existând versiuni aspirate natural şi turboaspirate, Din nou, şi acest propulsor ar putea fi simplificat la maxim, în detrimentul oricăror norme ecologice şi sisteme de tratare.
Soluţia anunţată ieri de Kamaz, însă, se referă doar la motoare şi nu specifică nicio soluţie pentru punţi, cutii de viteze sau alte componente folosite de camioanele lor mai moderne. Ultimele modele — spre exemplu modelul K5, foloseşte punţi de la Daimler, cutie de viteze de la ZF, cabină cu tehnologie Daimler, adaptată de pe modelul Actros de generaţia 4, etc.
0
20,031
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!