Studebacker Hawk, modelul Gran Turismo al Americii, creat să concureze cu Mercedes, într-un exemplar scos la vânzare în Olanda

14 Martie 2022, 21:26
Ilie Toma
Puţini sunt cei care-şi mai amintesc de o asemenea marcă de maşini precum Studebacker. Mai degrabă această denumire poate aminti de renumitul roman „Viţelul de Aur” al lui Kataev şi Ilf, decât să genereze imaginea unei maşini anume în memoria noastră. Şi asta pentru că marca Studebacker a fost prezentă prin părţile noastre doar puţin, în perioada interbelică, fapt certificat de imaginile de arhivă a raliului automobilistic Chişinău-Hânceşti din 1929, despre care scriam acum mai bine de un an. Dar Studebacker a existat mai mult timp, continuând să producă maşini interesante şi în anii postbelici, falimentând abia în 1967. Iar noi vorbim azi despre unul din ultimele şi cele mai fascinante modele Studebacker, într-un exemplar scos la vânzare în Olanda.
De fapt, Studebacker a fost unul din cei mai timpurii producători auto şi e interesant că a început prin a produce maşini electrice, nu pe benzină, abia peste vreo 10 ani de la startul producţiei trecând la cele cu motoare cu ardere internă. Deci, din 1902 până în 1911, Studebacker producea doar maşini electrice. Perioada de aur a fost cea a anilor 20, dar inovaţiile inginereşti au continuat şi în anii 30, când finanţele companiei erau mai precare. Concurenţa acerbă de după al doilea război mondial i-a pus în dificultate pe cei de la Studebacker iar ca să-şi redreseze situaţia, compania e reuşit să devină distribuitor mărcii Mercedes-Benz în SUA. Modelele anilor 60 au fost în mare parte nişte facelift-uri a unor soluţii tehnice create în anii 50, dar modelul despre care vorbim noi azi, Hawk Gran Turismo, a fost o sclipire de speranţă, prin care Studebacker a încercat să cucerească o piaţă nouă, concurând cu Mercedes.
Modelul a fost efectiv inspirat din modelele europene de clasă Gran Turismo — acele coupe-uri mari, largi, care să fie superbe pe dinafară şi extraordinar de plăcute în condus la drum lung. Acele maşini erau suficient de elegante încât să arate bine când erau parcate lângă o terasă din Cannes sau Saint Tropez, sau când defilau pe străzile din Monaco, dar în acelaşi timp se simţeau superb când mergeau pe drumurile şerpuitoare din Alpii elveţieni. Şi întrucât Stubebacker importa şi deservea tehnic modelele Mercedes ale acelor timpuri, atunci când a fost creat Hawk Gran Turismo s-a tras puternic cu ochii la modelele germane, compania americană chiar mândrindu-se cu asta.
Ei bine, modelul ăsta a fost lansat în 1962 şi a fost produs doar până în 1964. Era cel mai scump model Studebacker, iar sub capotă se putea opta pentru unul din cele două motoare V8 ale companiei, ambele de 4.7 litri, dar cu două versiuni de putere, de 210 şi 225 CP. Se putea opta pentru o cutie manuală cu 3 trepte, una manuală cu 4 trepte inclusiv o treaptă de overdrive sau una automată de tip Flight-O-Matic, cutia fiind una cu inginerie identică celei folosite şi de Ford în acele timpuri. Începând din 1963 se putea opta şi pentru un motor V8 de 240 CP, apoi şi pentru o versiune supraalimentată, de 289 CP, ba chiar şi cu un V8 supraalimentat de 5.0 litri, care dezvolta 335 CP!
Dar toate aceste delicii erau rezervate pentru SUA, unde s-au produs circa 15 mii de exemplare în cei 3 ani de producţie. Pentru Europa, însă, s-au produs şi maşini cu motoare de 6 cilindri, de 2.8 litri, care dezvoltau doar 110 CP. Iar maşina din acest articol e tocmai una din ele, furnizată nouă, în 1964, în Elveţia. Dar asta o face şi mai rară şi mai specială, ea fiind doar unul din cele 283 exemplare de Studebacker Hawk Gran Turismo exportate în acel an!
Maşina e complet originală, fiind aleasă într-o combinaţie frumoasă de culoare alb-crem la exterior şi verde la interior. Şi pentru că proprietarii săi au avut grijă s-o trateze cu tot felul de soluţii de îngrijire, pielea s-a păstrat cu bine până în zilele noastre, deşi e puţin probabil ca ea să fie cea instalată acum 58 de ani. Dar la interior există chiar şi radioul original Blaupunkt şi mai multe elemente par să fie într-adevăr autentice, nerestaurate.
Maşina vine cu un set de acte din istoria sa de aflare în Elveţia şi apoi în Olanda, şi e într-o stare estetică şi mecanică superbă. E cu siguranţă unul din cele mai bine păstrate Studebacker GT Hawk până în zilele noastre, iar dacă vorbim de cele exportate cândva direct în Europa, noi, atunci maşina asta e o raritate şi mai mare.
Cât costă? Nu foarte mult, pentru o maşină atât de rară, care arată atât de bine după 58 de ani de când a fost produsă. În Olanda se cer 29,950 euro pe ea, în starea în care este. Deci, e un preţ mai mic decât dacă ar fi vorba de o maşină a altei mărci în stare similară. E doar o chestie de a vrea sau nu să ai o maşină de colecţie mai specială şi mai neştiută, un Studebacker despre care foarte puţini vor şti şi vei avea satisfacţia de a le povesti multora istoria modelului. Şi apoi, vei avea una din cele mai rare şi mai speciale maşini, americană şi totodată inspirată din luxul european al anilor 60, într-o combinaţie de ingrediente ce nu se mai găseşte în lumea auto.
0
2,984
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!