(VIDEO) Acesta e un camion Volvo transformat în vehicul articulat cu şenile, pentru a înainta pe cea mai nordică insulă locuită a planetei

19 Martie 2022, 10:57
Redacţia PiataAuto.md
Există locuri în lume în care vehiculele convenţionale nu pot înainta, pentru că efectiv întinderile sunt prea mari ca să existe drumuri sau căi obişnuite de comunicaţii. Insula Svalbard, cea mai nordică insulă locuită a planetei, e unul din asemenea locuri. Cu o suprafaţă aproape dublă faţă de cea a Republicii Moldova, acolo trăiesc doar 3,000 oameni, dintre care 2,400 sunt concentraţi într-un singur orăşel. Dar insula are parte de circa 100 mii turişti anual, care vor să vadă geografia ei magnifică, acolo unde nu există drumuri. Şi anume pentru acest scop a şi fost creat camionul despre care vorbim azi.
De fapt, e un vehicul articulat care a fost creat dintr-un camion Volvo iniţial şi care poartă numele de STL TL6. La început acesta a fost un Volvo FL 260, cu cabină dublă, alungită, într-o formulă folosită uneori la camioanele de pompieri. Cabina prevede două rânduri de scaune şi 4 uşi, fiind numită şi Crew Cab. Motorul e unul de 6 cilindri, diesel, şi dezvoltă 260 CP şi 1,010 Nm.
Ei bine, camionul iniţial a fost comandat doar cu o cabină şi cu şasiu. Într-un atelierul celor de la Scandinavian Terrain Vehicles, camionul a fost ulterior dezasamblat, scoţându-se cabina, motorul şi sistemul de tracţiune de pe cadru.
Atelierul a proiectat în mod independent un cadru nou, prevăzut pentru şenile şi funcţionare în regim articulat de două componente. Motorul e montat apoi pe acest cadru, fiind conectat la elementele de tracţiune spre şenile, tracţiunea fiind transmisă şi modulului spate. Apoi pe primul segment articulat se montează şi cabina.
Pe segmentul din spate se montează o caroserie rectangulară, care adăposteşte mai multe locuri pentru pasageri şi are geamuri mari, pentru a oferi privelişte turiştilor. Asemenea vehicule pot fi folosite şi de companii care au operaţiuni de sondare sau extragere îndepărtate, însă în acest caz vorbim despre un vehicul creat în scop turistic.
Maşina poate înainta cu o viteză de până la 60 km/h şi are un rezervor de 245 litri de motorină, pentru a avea suficientă autonomie în a se aventura în zone îndepărtate. Întregul vehicul articulat e mai uşor decât un camion, segmentul faţă cântărind 4.6 tone, iar cel din spate — 2.16 tone, în total 6.76 tone. Cu tot cu pasageri la bord, masa totală admisă e de 11 tone. Datorită şenilelor, însă, presiunea pe sol e mult mai mică, iar astfel acest vehicul poate înainta prin zăpezi şi peste ele fără a se afunda prea mult.
Vezi mai jos cât de încrezut înaintează un asemenea camion Volvo transformat în vehicul articulat cu şenile, creat să înainteze prin zăpezi, gheţari şi peste permafrost.
0
7,051
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!