(VIDEO) Capcana temută de la Dakar, în care piloţii ajung an de an, sunt depresiunile înconjurate de dune

17 Martie 2022, 19:01
Redacţia PiataAuto.md
Raliul Dakar e unul notoriu pentru dificultăţile sale şi, pentru că are loc prin deşerturi izolate de civilizaţie, adeseori se întâmplă ca eventualele probleme pe care le întâmpină participanţii să-şi găsească anevoios rezolvarea. Dar, printre toate problemele posibile există o capcană legendară, pe care puţini o iau în serios până a ajunge în ea, dar în care piloţii ajung an de an, aproape la fiecare ediţie a Dakar-ului. E vorba de capcana depresiunilor adânci, înconjurate de dune înalte de nisip.
S-a întâmplat chiar şi la ediţia din acest an. Şi esenţa e simplă — vânturile formează uneori dune imense care ajungă să formeze un adevărat crater, iar în mijloc rămâne o depresiune. Diferenţa de nivel poate fi de câţiva zeci de metri, iar odată ce ajung în interiorul unui asemenea crater, piloţii trebuie să urce dune imense, în pante accentuate, pentru a se elibera din crater. Şi de cele mai multe ori ajung foarte repede să constate că practic nu mai au ieşire de acolo. Camioane, motociclete, maşini — toate ajung în aceste capcane ale deşertului şi încercările de a ieşi sunt arareori de succes. Uneori sfârşesc cu răsturnări de vehicule. Alteori cu afundări adânci în nisip. Şi aproape întotdeauna cu ore lungi de aşteptare a ajutorului, uneori chiar până noaptea târziu sau a doua zi dimineaţă, eventual chiar cu preţul ieşirii din cursă.
În cazurile mai fericite, cineva urcă pe jos sus şi încearcă să oprească un camion sau mai multe, înainte ca acela să intre în crater, şi astfel să poată tracta vehiculele de sus. Chiar şi atunci când vin ajutoare, cam ăsta e mecanismul de salvare. Dar întreaga situaţie e o capcană de neiertat, despre care bântuie mituri printre cei de la Dakar, fiind una din cele mai nedorite situaţii în care poţi ajunge. Aşa era şi pe vremea când Dakar-ul avea loc în Africa, iar mai apoi fenomenul s-a accentuat în America de Sud şi acum în Asia.
Iar acum organizatorii Dakar au publicat şi un video care ilustrează cât de dramatice pot fi aceste capcane de la Dakar. Vezi totul mai jos.
0
1,693
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!