Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum înaintează camioanele Tatra 813 8x8, cu motor V12 răcit cu aer, construite acum 40 de ani, prin teren de pădure în zilele noastre

29 Martie 2022 - 14:38
Redacţia PiataAuto.md
Tatra 813 a fost un model de camion cehoslovac, construit între anii 1967 şi 1982, iar substratul tehnic al acestui model, de fapt, e prezent şi azi pe modelul 815. Totuşi, luând în calcul că asemenea camioane au fost construite acum 40-55 de ani, e interesant să le vedem capacităţile lor de înaintare de atunci, puse la încercare în zilele noastre.
În filmuleţul de mai jos sunt prezent două asemenea camioane, unul din care are ataşat un plug imens, pentru nivelarea drumurilor de pădure după sezonul de iarnă. Iar pentru a nivela drumul de pădure, modificându-i relieful, e nevoie de tracţiune, aderenţă şi forţă a motorului.
Aceste camioane sunt echipate cu tracţiune 8x8, deci toate punţile sunt motrice, iar construcţia lor e tipică Tatra, cu tunel central de tracţiune şi semiaxe. Motorul de pe aceste camioane e un V12 diesel, răcit cu aer, care livra 266 CP şi 990 Nm! Deci, aproape 1,000 Nm izvorâţi pe atunci din acest propulsor, cu o cilindree de 17.6 litri! Şi, apropo, motorul răcit cu aer era şi unul aspirat natural, deci acest cuplul imens era atins fără o turbină.
Iar această forţă imensă, pusă pe sol printr-o formulă 8x8, e vizibilă excelent în video-ul de mai jos. Aceste camioane cehe pur şi simplu puteau înainta pe oriunde ca nici unul altul şi tocmai aceste calităţi, prezente pe camioanele Tatra încă din 1967, le-au şi fortificat imaginea de vehicule neînfricate şi durabile în offroad. Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter