(VIDEO) Cum merge şi cum sună un Ferrari 296 GTB, modelul plug-in hibrid, făcut pentru plăcere în condus

7 Martie 2022, 12:30
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii Ferrari au creat un nou model despre care vorbesc cu pasiunea de altă dată, deşi e poate cel mai tehnologizat şi mai inovativ lansat de ei vreodată. Sigur, Ferrari a mai avut în ultimii ani modele cu propulsie hibridă, dar erau fie din cele cu producţie foarte limitată, fie din cele dedicate pur circuitelor sportive. Modelul creat acum, însă, numit 296 GTB, vrea să fie unul produs în număr mult mai mare, fiind conceput pentru a fi savurat şi pe drumurile publice. Şi aduce o mulţime de ingrediente inginereşti neobişnuite pentru Ferrari.
În primul rând, fireşte, e vorba de un sistem de propulsie plug-in hibrid, care poate merge şi în regim pur electric pentru vreo 25 km, dar care poate opera şi într-un tandem echilibrat. În alt doilea rând, motorul cu ardere internă, folosit la noul Ferrari 296 GTB, este unul absolut nou, fiind şi de un tip nou. E un propulsor V6, dar blocurile cilindrice nu sunt poziţionate la 60 grade sau la 90, ci la 120 grade! Deci, e un motor cu un V atât de răzleţit, încât se apropie de formula boxer.
Acest unghi mare al blocurilor a permis instalarea a două turbine în spaţiul dintre ele. Da, acest nou Ferrari are un motor turbo, bi-turbo de fapt, iar aceste turbine au fost special proiectate pentru noul propulsor, fiind capabile să atingă turaţii mai mari, dar şi să răspundă mai rapid. Fireşte, la o reacţie mai rapidă ajută şi electromotorului sistemului de propulsie, instalat între motorul cu ardere internă şi cutie.
Noul V6 a fost botezat de inginerii de la Ferrari drept „micul V12”, datorită forţei de care e capabil. Motorul are o cilindree totală de 2,992 cm cubi, de aici venind şi numele de 296, după nomenclatura pe care o avea Ferrari în ultimele decenii, când 296 ar fi însemnat un motor de 2.96 litri, de exemplu. Prin folosirea unui motor V6, într-un fel, noul model e un succesor moral al lui Dino de cândva.
Dar să nu crezi că noul motor e cumva lipsit de vlagă. Întreg sistemul de propulsie are 830 CP! Motorul V6 pe benzină poate fi turat uşor până la 8,500 rpm şi livrează 663 CP doar el, cărora li se mai adaugă alţi 167 CP ai electromotorului. Da, la Ferrari cele două puteri se sumează, întrucât ambele motoare îşi pot livra puterea maximă în acelaşi timp. Motorul e poziţionat median, în faţa axului, iar bateria sistemului plug-in hibrid nu e foarte grea, având 7.45 kWh capacitate. Întreaga maşină cântăreşte doar 1,470 kg la gol, deci a păstrat cu prisosinţă filosofia Ferrari în echilibrul maselor.
Şi ca să vezi cum se aude şi cum merge un asemenea Ferrari 296 GTB, poţi vedea mai jos unul din primele review-uri publicat în lume, făcut de către ei de la Top Gear.
0
1,402
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!