(VIDEO) Cum poate înainta un Praga V3S, camionul care a fost proiectat în 4 luni şi a fost produs aproape 40 de ani

3 Martie 2022, 17:47
Redacţia PiataAuto.md
Uneori, când inginerii şi designerii sunt puşi să dezvolte cu rapiditate un produs, se crede că acesta nu va fi foarte unul foarte reuşit, întrucât timpii restrânşi n-ar permite o proiectare temeinică, luând în calcul toate aspectele viitoare de exploatare. Dar istoria cunoaşte cazul camionului Praga V3S, care a fost proiectat în numai 4 luni, dar a fost unul atât de durabil şi de reuşit, încât s-a produs vreme de aproape 40 de ani, câştigându-şi o reputaţie legendară.
Camionul a fost proiectat în Cehoslovacia de atunci, fiind pus în producţie în anul 1953 şi fabricându-se tocmai până în 1990. Pentru mulţi marca Praga poate suna necunoscută, dar adevărul e că, pe lângă renumitele camioane Tatra, această ţară a avut şi asemenea camioane Praga, care au fost comparabil de bune.
Modelul V3S a fost conceput ca un camion super durabil şi capabil în teren accidentat, asta fiind menirea sa principală, întrucât urma să fie folosit mai ales de forţele armate. Inginerii au proiectat un şasiu cu două punţi pe spate, ambele cu roţi duble, şi o punte faţă. Deci, în total, minim 10 roţi. De ce minim, explicăm mai jos. Puntea faţă a fost proiectată în aşa fel, încât anvelopele să iasă câţiva centimetri în faţa barei de protecţie metalice, cu scopul ca ele să servească drept prim punct de contact cu un obstacol. Iar asta îi asigura acestui camion capacitatea de a urca pe pereţi vertical de 40 cm înălţime, trecând peste ei.
Pentru a trece peste asemenea obstacole, punţile erau concepute cu diferenţialul poziţionat sus, asigurându-se o gardă la sol sporită. Soluţia a fost foarte eficientă în offroad, însă a limitat viteza maximă pe traseul la doar 60 km/h. Pentru scopul camionului era un compromis acceptabil.
Motorul de pe Praga V3S a venit, însă, tot de la Tatra, mai exact de la modelul Tatra 111, şi el un camion legendar. S-au făcut adaptări tehnice, iar în final Praga V3S se lăuda cu un motor diesel de 7,412 cm cubi, cu 6 cilindri în linie, dar răcit cu aer, în cea mai bună tradiţie Tatra. Motorul dezvolta 98 CP şi consuma 30-32 litri la sută, dar avea injecţie directă şi, deşi troncănea sonor, funcţiona ireproşabil la orice temperatură, în orice climă.
În fine, la unele camioane, precum cel din video-ul de mai jos, s-a mai aplicat o soluţie tehnică interesantă, sub forma a două roţi suplimentare, montate în zona cabinei, mai sus. Aceste roţi nu erau motrice, servind doar ca ajutor la o mai bună traversare a rampelor, ele fiind astfel punctul de contact la traversarea lor. Asemenea versiuni erau considerate cele mai capabile în rândul tuturor ipostazelor lui Praga V3S.
Vezi mai jos şi un video cu un asemenea camion cu roţi suplimentare şi a felului în care înainta acesta.
0
25,959
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!