Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a unui Bugatti construit acum 95 de ani, cu motor în 8 cilindri, care prindea prima sută în 6 secunde

20 Martie 2022 - 18:17
Ilie Toma
În zilele noastre un timp de 6 secunde şi un pic până la prima sută e considerat unul mai mult decât admirabil. Dar să auzim despre o maşină construită acum 95 de ani, care accelera atât de rapid de la 0 la 100 km/h, şi să-i mai cunoaştem şi substratul ingineresc, care făcea posibilă asemenea performanţă pe atunci, e pur şi simplu fascinant. Acesta e un Bugatti Type 35B, parte a familiei Type 35, maşina care nu doar că putea fi cumpărată de toţi doritorii, dar a fost şi cel mai de succes model în motorsport din toate timpurile, cu peste 2,000 de curse câştigate pe locul 1 în istoria sa!
În cazul acestui model de Bugatti vorbim despre el deopotrivă ca despre un model civil de serie şi ca despre unul de curse pentru că Ettore Bugatti, fondatorul mărcii şi tot el designerul şi inginerul şef pe atunci, nu făcea distincţie între cele două direcţii. El îşi proiecta pur şi simplu toate maşinile ca pe nişte modele de curse, care puteau fi conduse şi pe stradă. Iar asta însemna inginerie supremă.
De fapt, Bugatti Type 35 în versiunea sa primară, când a fost lansat în 1924, era vârful ingineresc absolut al lumii auto la acea vreme. Maşina a făcut uz de un motor cu 8 cilindri în linie, ceea ce nu era un lucru absolut nou, însă Ettore Bugatti a folosit un arbore cotit susţinut pentru prima dată în istorie de doi rulmenţi cu role şi trei rulmenţi cu bile, un principiul folosit şi azi la maşinile moderne, inclusiv la Bugatti. Asta a redus fricţiunea arborelui cotit şi a făcut ca acel motor să poată fi turat absolut normal la peste 6,000 rpm. Iar în rezultat, dintr-o cilindree de doar 2.0 litri a motorului de 8 cilindri, Bugatti a putut scoate la început 95 CP, un randament net superior pe atunci. Iar ca să atingă asta, Etorre Bugatti a avut şi ideea de a folosi două carburatoare în loc de unul, câte unul pentru fiecare 4 cilindri.
Motorul era cuplat la un ambreiaj umed multidisc, iar inovaţiile nu opreau aici. Ettore Bugatti înţelesese deja că doar puterea mare nu rezolvă neapărat performanţa finală fără greutate redusă. Aşa că a aplicat o mulţime de soluţii inginereşti pentru a-i asigura maşinii o greutate cât mai mică. Printre ele era şi construcţia punţii faţă, de exemplu, dar era făcută din aliaj forjat, dar era goală pe dinăuntru. Ea cântărea doar 10 kg, însă avea o rigiditate superioară, asigurând o manevrabilitate şi mai bună şi totodată ulterior demonstrând o incidenţă mult mai mică de rupturi, faţă de alte mărci concurente.
De asemenea, s-a aplicat şi un aliaj special la construcţia jantelor, pentru a reduce masa totală, dar şi pentru a reduce masele inerte şi a îmbunătăţi reacţiile suspensiei. Toate astea au asigurat o greutate finală de doar 750 kg!
Maşina iniţială, numită pur şi simplu Type 35, atingea o viteză maximă de 190 km/h şi s-a făcut remarcată foarte rapid în curse ca una extraordinar de performantă. Iar în scurt timp a apărut şi versiunea Type 35A, o versiune mai accesibilă a ipostazei originale.
Type 35A avea acelaşi motor de 2.0 litri, cu 8 cilindri în linie, dar acesta avea un singur carburator şi valve mai mici şi mai uşor de întreţinut, iar în rezultat dezvolta doar 75 CP în loc de 85. Însă s-a dovedit a fi şi cea mai populară versiune, datorită preţului, fiind produs în 139 exemplare de-a lungul carierei, faţă de 96 exemplare de Type 35.
În 1925 a fost lansată şi versiunea Type 35C, care beneficia de un compresor mecanic, ataşat motorului de 2.0 litri. Datorită compresorului, motorul dezvolta 129 CP, iar maşina, fireşte, a devenit şi mai de neoprit în curse. S-au produs 50 asemenea maşini.

În 1926 a fost lansată şi versiunea Type 35T, unde T-ul venea de la cursa Targa Florio, pe care modelul o câştigase anul precedent şi a continuat s-o mai câştigă încă alţi 4 ani la rând. Acea maşină avea un motor cu cilindree mărită la 2.3 litri, însă au fost produse doar 13 maşini.
Foto: Construcţia lui Bugatti Type 35

Şi, în fine, ajungem la ultima şi cea mai supremă versiune, Type 35B, lansată în 1927, adică acum 95 de ani. Această ipostază avea motorul de 2.3 litri de pe 35T, combinat cu compresorul mare de pe 35C, iar în rezultat livra 140 CP şi putea atinge 215 km/h! Maşina era pur şi simplu incredibil de performantă, iar datele din arhivă arată că pe atunci acceleraţia de la 0 la 60 mile, adică 96 km/h, dura exact 6 secunde, de unde putem prezuma că până la 100 km/h dura 6.1-6.2 secunde. Deci, pentru timpurile de acum 95 ani, acest Bugatti Type 35B era la fel de neîntrecut şi de fascinant cum e şi Bugatti Chiron acum.
Şi, apropo, numele Chiron vine de la cel mai de succes pilot de curse, care a pilotat Bugatti Type 35, Louis Chiron! Aşa cum spuneam, acest model Bugatti e cel mai de succes model de curse din istorie, cu peste 2,000 de curse câştigate, iar în perioada sa maximă, modelul aduna în medie 15 victorii pe săptămână, deci cam 2 pe zi! Type 35B s-a construit în 45 exemplare, iar în total, toate versiunile lui Type 35 au adunat puţin peste 340 exemplare produse.
Maşina a fost înlocuită în 1931 de succesorul său, Type 54, dar multe exemplare de Type 35 au continuat să câştige curse încă mulţi ani. Forma de arc a radiatorului, prezentă pe Type 35, apropo, s-a păstrat până azi pe modelele Bugatti. Azi proprietarii puţinelor Type 35 care au mai rămas se pot considera adevăraţi norocoşi. E cea mai de succes maşină de curse din istorie şi însăţi Ettore Bugatti a spus de nenumărate ori că Type 35 a fost saltul ingineresc enorm, care a determinat toată istoria de mai departe a Bugatti.
Şi, pentru că o asemenea performanţă a unui motor cu 8 cilindri în linie cu siguranţă merită auzită şi acustic, includem mai jos şi un video al unui Type 35B, care galopează frumos la Goodwood. Din acest video se poate simţi şi sunetul şi fiorul cu care o asemenea maşină era condusă pe atunci.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter