Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a unui Fiat cu motor de 28.5 litri, construit acum 110 ani, care mai există şi în zilele noastre

12 Martie 2022 - 18:53
Redacţia PiataAuto.md
Cât de ambiţios şi neverosimil sună asta, să aflăm despre un autoturism Fiat, construit tocmai acum 110 ani, care avea un motor de 28.5 litri instalat pe el? Nu, n-a fost pur şi simplu un motor mare, ci şi unul foarte puternic, având atunci un cuplu maxim mai mare decât are azi cel mai puternic Bugatti Chiron! Faceţi cunoştinţă, acesta e un Fiat S.76 absolut demenţial, creat de nişte ingineri din Italia care au vrut să bată recorduri mondiale. Şi le-au bătut.
În primul rând, a fost bătut recordul pentru cel mai mare motor instalat vreodată pe vreun automobil, cu cei 28.5 litri ai săi. Nici un alt automobil din istorie, în peste un secol după crearea acestui Fiat, nu a avut un motor de cilindree mai mare.
Foto: Motorul de 28.5 litri în funcţiune

Istoria creării acestui Fiat vine de la dorinţa inginerilor de a bate şi recordul de viteză pentru un automobil. În anul 1909, un Blitzen Benz de cursă, având un motor de 21.5 litri, din care scotea 200 CP, a bătut recordul oficial, atingând 202.7 km/h, printr-o procedură specială, omologată atunci de asociaţia internaţională a cluburilor auto. Cei de la Fiat voiau să doboare acel record cu o creaţie proprie.
Foto: Fiat S.76 în faţa fabricii Fiat, anul 1911

Fiat avea un motor nou şi mare, proiectat de foştii ingineri de la Isotta Fraschini, Gaetano Stefanini şI Giuseppe Coda. Acel motor avea puţin peste 10 litri cilindree şi era conceput să aibă patru valve per cilindru şi chiar dublă aprindere în cilindri, având, însă, o arhitectură de doar 4 cilindri. Când şi-au pus în scop să bată recordul de viteză, inginerii Fiat s-au gândit că vor mări şi perfecţiona acel motor pe care-l aveau proiectat. În rezultat, motorul de 28.5 litri pe care l-au creat avea tot 4 cilindri, şi tot 4 valve per cilindru. Alezajul fiecărui cilindru era de 19 cm, iar cursa — de 25 cm, capacitatea cilindrică totală fiind de 28,353 cm cubi, dar deja toată lumea rotunjise cifra la 28.5 litri. Deci, un singur cilindru avea aproape 7.1 litri volum!
Foto: Motorul descoperit al lui Fiat S.76

Motorul era răcit cu apă şi avea câte două bujii pe cilindru, pentru a aprinde mai eficient mixtura în interiorul unui cilindru atât de mare.
De fapt, motorul era atât de mare şi de înalt, încât cât a fost pus pe caroserie, şoferul nu vedea din spatele volanului, iar astfel Fiat S.76 trebuia condus cu acesta înclinându-se niţel într-o parte, ca să vadă.
Maşina a fost definitivată în anul 1910 şi parametrii ei erau înfiorători. Puterea era de doar 292 CP, însă cuplul maxim ajungea la valori neverosimile, de 2,712 Nm! Iar această valoare e cu adevărat mai mare decât a oricărui Bugatti modern şi a aproape tuturor hypercar-urilor.
Primul exemplar a fost testat de pilotul de curse Felice Nazzaro, care le-a spus celor de la Fiat că maşina e absolut incontrolabilă. Cei de la Fiat se mâhniseră, iar planurile lor de a bate un record păreau sumbre deja. Totuşi, prinţul rus Boris Sukhanov şi-a comandat o asemenea maşină de la Fiat, care i-a fost construită şi livrată în 1911, iar apoi acesta l-a angajat pe pilotul Pietro Bordino pentru a bate un record de viteză la Brooklands cu ea. După câteva teste şi Bordino a refuzat să meargă mai repede de 145 km/h cu ea, spunând că maşina e o bestie. Încet, acest Fiat şi-a câştigat titlul de Bestia din Torino. Sokhanov nu s-a lăsat şi a găsit un alt pilot, care a atins cu ea 187 km/h, după care l-a angajat pe pilotul american Arthur Duray, care a încercat să bată un record oficial. A atins 213 km/h în primul tur, dar nu a mai vrut să revină cu o nouă încercare. Recordul oficial nu i-a fost atribuit maşinii, însă, neoficial, cifra de 213 km/h era, totuşi, un record.
Doar aceste două exemplare de Fiat S.76 au fost construite. Inginerii Fiat au folosit apoi acel motor, într-o versiune cu câte 3 bujii per cilindru, pentru avioane. Primul Fiat S.76 a fost dezmembrat de Fiat, iar al doilea, care aparţinuse rusului, ajunsese în Australia, dar fără motor. Britanicul Duncan Pittaway, însă, a găsit şasiul în zilele noastre şi a început un proces sisific de restaurare a acestei maşini legendare. Către noiembrie 2014 a reuşit să restaureze şi motorul, readucându-l la funcţionare. Cutia de viteze şi caroseria a fost recreată de la zero, folosind schiţele tehnice de la Fiat.
Foto: Duncan Pittaway şi ajutorul său, lucrând la restaurarea motorului de 28.5 litri şi având în mână pistoanele acestuia

Şi, în fine, din 2015 încoace această bestie de Fiat a reînviat şi se află în mâinile lui Duncan. Acesta a venit cu bolidul său pentru prima dată în 2015 la festivalul Goodwood, iar de atunci îşi mai face uneori apariţia la diverse evenimente.
A participat mai recent şi la un tur în condiţii de ploaie pe Goodwood, iar video-ul acestei participări îl şi includem mai jos, mai multe de dragul de a auzi cum sună acest motor uriaş de 28.5 litri. Nu are eşapament în sensul clasic, aşa că pe lateral se pot vedea aruncările de flăcări din cilindri.
Pentru că acest Fiat e o adevărată bestie! Şi pentru că, deşi a fost construit acum 112 ani, de atunci şi până azi maşina asta a rămas în istorie drept cea mai spectaculoasă şi ambiţioasă creaţie inginerească a celor de la Fiat. Poate un pic prea ambiţioasă pentru acele roţi mici şi înguste, ca să poată fi stăpânită. Dar tocmai de asta întreaga sa istorie e excepţională.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter