(VIDEO) Un Fiat cu motor de 28.5 litri, construit acum 110 ani, e condus pe autostrăzi şi drumuri publice în zilele noastre

26 Martie 2022, 18:51
Redacţia PiataAuto.md
Acum două săptămâni, publicam un articol detailat despre istoria neştiută a unui Fiat cu motor uriaş, de 28.5 litri volum, construit acum 110 ani, în doar două exemplare. Acel automobil, numit Fiat S.76, deţine până în prezent recordul pentru motorul de cea mai mare cilindree din toată istoria! În acel articol inclusesem şi un scurt video în care proprietarul singurului exemplar care a fost restaurat şi există în prezent încerca să-l conducă pe un circuit umed. Dar tot acelaşi proprietar, Duncan Pittaway, a avut şi o ieşire pe pubică, în viaţa reală, cu maşina sa, conducând maşina cu motor de 28.5 litri pe drumuri publice şi chiar autostrăzi. A fost prima experienţă de condus la o asemenea distanţă a acelui Fiat în ultimii săi 100 ani.
Dacă nu ai văzut articolul precedent, cu istoria completă a acestui Fiat şi a restaurării lui, ţi-l recomandăm neapărat. Azi vom aminti doar că motorul imens avea o putere de 292 CP, însă un cuplu de-a dreptul colosal, de 2,712 Nm, mai mult decât cuplul unui Bugatti Chiron din zilele noastre! Iar acest cuplu imens era transmis doar pe acele roţi înguste spate. Nu e de mirare, deci, că proprietarul de azi al acestui Fiat spune că niciodată n-a apăsat pedala de acceleraţie până la urmă şi nu e de mirare că atât de mulţi oameni au refuzat tentative repetate de a seta recorduri mondiale de viteze cu această maşină.
Şi totuşi, Duncan a condus la un moment dat acest Fiat de 28.5 litri din Bristol spre Goodwood, pe o distanţă de 150 mile, adică peste 240 km, pe drumuri publice şi chiar autostrăzi. Motorul său arunca în continuare flăcări prin evacuare, iar când intra la staţiile de alimentare, cei de acolo se înfiorau de perspectiva unei flăcări deschise pe teritoriul unei benzinării.
Video-ul de mai jos arată elocvent toată ingineria magnifică a acestei maşini, aşa cum se simte ea chiar şi în zilele noastre, pe drumuri obişnuite. Şi când de gândeşti că omenirea a putut concepe un asemenea automobil în 1910, acum mai bine de 110 ani! Vezi mai jos întreaga epopee a acestui Fiat S.76 cu motor de 28.5 litri.
0
11,002
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!