Acesta e noul Lexus RZ, un SUV electric din noua epocă a celor de la Toyota

21 Aprilie 2022, 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Anul trecut, în luna decembrie, şeful Toyota, Akio Toyoda, a prezentat lumii întregi noua epocă a Toyota Motor, prefaţând la pachet tocmai 30 de modele electrice Toyota şi Lexus, care urmau să apară pe parcursul următorilor ani. Ei bine, modelul lansat acum, Lexus RZ, e tocmai unul dintre ele. Şi e primul model Lexus dezvoltat de la zero ca unul pur electric.
La substratul tehnic, însă, nu e nimic senzaţional în acest model dacă judecăm după parametrii actuali ai electromobilelor care captează atenţia, niponii abordând mai practic ingineria acestui model şi mai focusaţi spre fiabilitate în timp. Aici vorbim de un SUV cu emblemă Lexus, bazat pe aceeaşi platformă tehnică a lui Toyota bZ4X, dezvoltată împreună cu Subaru. Modelul are două electromotoare, pe ambele punţi, dar cel din faţă e mai puternic decât cel din spate, o soluţie inversă faţă de ceilalţi producători de maşini electrice, care preferă să-l facă pe cel din spate mai puternic, pentru mai multă aderenţă la porniri rapizi.
Aici, însă, puterile sunt mai mici, aşa că şi formula aleasă de Lexus poate funcţiona. Electromotorul din faţă livrează 204 CP, iar cel din spate — 109 CP, puterea totală fiind de 313 CP.
Bateria e una relativ mică şi ea, cu doar 71.4 kWh. E interesant, însă, că Lexus promite o durată de viaţă lungă pentru aceasta, declarând că peste 10 ani de utilizare, ea ar trebui să-şi păstreze minim 90% din capacitate. Pentru comparaţie, bateria unui VW ID.4 are doar 87-88% capacitate după numai un an de exploatare.
Şi, în fine, cu această capacitate a bateriei, Lexus RX 450e va avea o autonomie de 400 km în ciclu WLTP, ţintind un consum de sub 18 kWh/100 km.
Foarte interesantă e şi tehnologia direcţiei, unde volanul nu are nici o conexiune mecanică directă cu roţile, ci doar una electronică. Nu e prima asemenea tehnologie din lume, pioneratul aparţinând celor de la Infiniti cu mai mulţi ani în urmă, dar aplicarea ei la o maşină electrică pare şi mai curioasă.
Şi, apropo, noul SUV Lexus va putea avea un volan de tip yoke, ca şi cel din Tesla Model S.
La interior se mai promite şi un sistem multimedia avansat, dar şi un sistem de încălzire care să nu fie mare consumator de energie, fapt mult mai relevant la o maşină electrică decât la una cu motor convenţional.
0
1,646
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!