Acesta e un viitor automobil electric spartan, cu 1,200 km autonomie, care ar putea transporta 1.5 tone şi ar urma să fie vândut militarilor

4 Aprilie 2022, 13:51
Ilie Toma
O companie britanică, numită Overland-E, specializată până acum mai mult în modificarea şi crearea vehiculelor pentru aventuri, a anunţat crearea primului său model electric, pe care spune că l-a dezvoltat conceptual şi urmează să-l implementeze în realitate, şi care vine cu parametri tehnici aproape incredibili.
Astfel, noul vehicul poartă numele de Overland-E Gen2, fiind al doilea model dezvoltat de compania britanică. Primul e un soi de buggy aventurier, cu motor de VW Beetle, creat pentru escapade de offroad. Un principiu de şasiu similar va fi aplicat şi pentru Gen2, doar că propulsia va fi una pur electrică, iar autonomia promisă e de 750 mile, sau peste 1,200 km.
Vor exista două ipostaze, una urbană şi alta de explorator, însă britanicii nu dezvăluie nimic despre sistemul de propulsie electrică sau despre bateria de la bord. Se menţionează doar că autonomia uriaşă va fi posibilă datorită greutăţii reduse a construcţiei lui Gen2.
Şi dacă autonomia ar putea fi cumva posibilă, atunci cea mai neverosimilă caracteristică anunţată de britanici e sarcina utilă de 1.5 tone a acestui vehicul. E o sarcină pe care o ating de obicei deja camionetele, nu autoturismele şi mai ales nu asemenea vehicule cu şasiu de buggy, proiectate pentru a fi uşoare şi agile în offroad.
Mai mult ca atât, cu excepţia unei mici bene din spate şi a unui sistem de prindere invocat teoretic, care ar fi poziţionat pe acoperiş, nu e clar nici măcar unde ar putea fi amplasată această sarcină de 1.5 tone. Şi am verificat dublu, gândindu-ne că poate britanicii s-au referit la masa totală, sau poate au încurcat unităţile de măsură, dar nu, britanicii chiar pretind 1.5 tone sarcină utilă pentru această maşină.
Şi ca toată povestea să fie şi mai neînţeleasă, creatorii britanici spun că au creat această maşină inclusiv pentru militari şi armate. Ce-ar putea face ea într-o armată, ce misiuni să îndeplinească — nu se menţionează, însă inginerii sugerează că maşina asta neînţeleasă ar avea calităţi ascunse, despre care încă nu se poate spune acum, sau pe poate spune foarte puţin.
Spre exemplu, că întreaga maşină e izolată de apă şi poate înainta prin ape adânci sau apa poate intra în interior fără a afecta maşina tehnic sau estetic.
Aşadar, la prima vedere maşina asta pare unul din acele proiecte de maşini electrice, desenate doar digital, cu nişte calităţi incredibile, făcut mai mult pentru lăsa impresii, decât a avea o inginerie deja dezvoltată şi a fi gata de producţie.
Totuşi, britanicii tot insistă că maşina asta ar avea cu adevărat calităţi inginereşti deja calculate şi dezvoltate, cu care va fascina în curând atât aventurierii urbani, în versiunea sa civilă, cât şi oamenii cu misiuni speciale, în versiunea sa militară. Greu de crezut că un vehicul electric ar putea avea asemenea calităţi în producţie şi e la fel de greu crezut că într-o zi o asemenea maşină va fi cumpărată de armate mai mult decât în 1-2 exemplare pentru funcţii cu totul auxiliare.
0
12,072
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!