Chişinăul are o stradă cu trotuare noi în pantă, de pe care pietonii pot ajunge pe partea carosabilă

10 Aprilie 2022, 11:00
Redacţia PiataAuto.md
Reparaţii unor străzi din Chişinău continuă să impresioneze. Uneori parcă partea carosabilă se repară acceptabil, dar calitatea micilor detalii din jur, sau a trotuarelor nu o mai urmăreşte nimeni. Pe strada Inculeţ din Chişinău, însă, am ajuns să vedem un trotuar pus într-o pantă atât de accentuată, încât pietonii riscă să ajungă în drum dacă nu fac echilibristică perfectă.
Carosabilul a fost reparat mai mult timp în urmă, dar pe un segment al străzii nimeni n-a luat în calcul şi cum ar trebui să se facă trotuarul. Acolo există un perete mare de beton şi în mod normal fie ar mai trebui săpat un pic pentru a nivela trotuarul, fie ar putea fi trotuarul înălţat, cu o balustradă montată pe el, pentru a face traversarea lui... umană, sigură.
Însă, de facto, acolo a fost montat pavaj într-o pantă ce are minim vreo 35-40 grade înclinare. Într-atât de mare, încât nici măcar pavajul nu se ţine bine, apărând deja găuri în el.
Iar oamenii care trec pe aici sunt nevoiţi să se sprijine de pereţi şi să facă acrobaţii pentru a traversa drumul. Şi dat fiind că drumul e în curbă, un pieton care-şi pierde echilibrul şi ajunge pe carosabil poate fi expus riscului de a fi accidentat de o maşină. Iar când vor fi condiţii meteo de ploi, zăpadă sau gheţuş, ne imaginăm cu toţii care sunt riscurile.
Trotuarul mai abundă în soluţii neînţelese — un stâlp pus pe mijlocul lui ţevi de plastic de scurgere a ape care ies neaoş direct din pavaj, o altă porţiune şi mai îngustă cu stâlp pe mijloc, imposibil de ocolit decât pe carosabil şi, în fine, zone pustii, care au fost lăsate fără continuitate, pe unde oamenii ar trebui să meargă peste pământ şi iarbă, cu un pic de nisip presărat pe acolo.
Foto: Capodoperă de arhitectură urbană: ţevi de plastic care ies de sub pavaj, Chişinău, anul 2022, după reparaţie
Foto: Trotuar îngust, care nu duce nicăieri decât spre o zonă de pământ, blocat cu un stâlp pe mijloc
Foto:Aici trotuarul lipseşte, în schimb există un indicator de staţie de transport public

Sursa foto: Facebook / Roman Gunyavyi
0
8,099
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!