Dacia aniversează 10 milioane de automobile produse în întreaga sa istorie, iar distribuţia cifrelor pe perioade e elocventă

28 Aprilie 2022, 09:58
Redacţia PiataAuto.md
Dacia tocmai a marcat automobilul cu numărul 10 milioane produs în întreaga sa istorie, de la construcţia fabricii din 1968 până în prezent. Automobilul jubiliar a fost un Duster de culoare gri urban. E şi mai curios, însă, să aruncăm o privire în distribuţia cifrelor de producţie pe parcursul istoriei, distribuţie care arată elocvent atât contribuţia modelelor clasice, precum Dacia 1300, cât şi performanţa actuală a mărcii, comparată cu cea din perioada de dinainte de 1989 sau de dinainte de preluarea de către grupul Renault.
Aşadar, din cele 10 milioane de maşini produse, circa 2.3 milioane revin Daciei 1300 şi a tuturor variaţiilor sale. SUV-ul Dacia Duster, însă, e pe care să echivalente această cifră, cuantificând deja 2.1 milioane de vehicule fabricate. Dacia Logan şi Logan MCV a fost niţel eclipsată de aceste performanţe, atingând 1.95 milioane de vehicule, iar bestseller-ul absolut e Dacia Sandero şi Santero Stepway. Distribuţia după perioade e şi mai interesantă.
În august 1968 Dacia asambla primul său automobil, Dacia 1100, iar în anul următor deja se lansa în producţie şi Dacia 1300, maşina care a devenit modelul de bază al mărcii şi, în toate variaţiile sale a continuat să se producă timp de 35 de ani. Primul milion de maşini produse, însă, era atins abia în 1985, la 17 ani de la producţia primei Dacia.
Al doilea milion a fost atins în 1998, la 13 ani distanţă de la primul milion. Iar în 1999 Renault a preluat Dacia. După o perioadă de retehnologizare a uzinei, odată cu lansarea primului Logan în 2004 a urmat o perioadă de ascensiune fascinantă pentru Dacia. În 2014 deja se marcau 5 milioane de automobile produse, deci pentru 3 milioane de vehicule produse a fost nevoie de 15 ani. Iar din 2014 până în 2022, în 8 ani, au mai fost produse încă 5 milioane de automobile!
Dar, pentru corectitudine deplină, trebuie să menţionăm că, odată ce Dacia a devenit un brand global, fabricarea acestor maşini nu mai are loc doar în România. În 2005 a fost inaugurată o linie de asamblare în Casablanca, Maroc, la o fabrică existentă, iar în 2012 a fost inaugurată o fabrică nou construită în Tangier, Maroc. În 2016 a fost inaugurată o fabrică în Algeria, în oraşul Oran, care produce automobile doar pentru piaţa locală. Iar din 2020 o fabrică din China asamblează şi modelul electric Dacia Spring.
Foto: Fabrica Dacia din Tangier, Maroc
0
670
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!