Parlamentul Moldovei a adoptat modificări la legea privind asigurarea auto obligatorie, care vor intra în vigoare în 2023

22 Aprilie 2022, 09:51
Redacţia PiataAuto.md
Parlamentul Republicii Moldova a anunţat ieri adoptarea unei noi redacţii a legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (AORC, sau RCA), cu modificări importante faţă de reglementările legale actuale. Noua lege va intra în vigoare în 2023, la exact un an după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, perioada de 1 an fiind acordată companiilor şi autorităţii de supraveghere a pieţei asigurărilor pentru a-şi ajusta regulamentele interne şi a se pregăti de intrarea în vigoare a noii legi.
Astfel, noua lege conţine şi multe din reglementările actuale ce vizează poliţele RCA şi Cartea Verde, fiind prevăzut că primele pot fi achitate doar integral la momentul încheieri contractului. E prevăzut că asigurarea RCA poate fi perfectată pe hâtie sau electronic, fapt valabil şi în prezent, însă o modificare importantă va viza lipsa unei liste de şoferi admişi la condusul automobilului. Până acum, exista opţiunea unui număr limitat de şoferi incluşi în poliţa RCA, caz în care asigurarea era un pic mai mică în preţ, sau opţiunea unui număr nelimitat de şoferi. Acum, de facto, se va putea merge doar pe varianta unui număr nelimitat de şoferi, iar astfel orice şofer care ar putea conduce acel automobil va fi automat acoperit de acea asigurare.
O altă prevedere importantă, poate cea mai importantă, de fapt, ţine de majorarea limitei maxime a sumei care poate fi plătită în cazul unui accident. În prezent, suma este de 1,000,000 lei, o sumă adoptată de mult, care echivalează cu sub 50,000 euro. Problema este că atunci când există 2, 3, sau mai mulţi păgubaşi, această sumă rămâne la 1 milion şi se divizează între ei, iar adeseori acei oameni primesc o sumă infimă în rezultat. E suficient să ne amintim de cazul accidentului cu autobuzul care a avariat 15 automobile în Chişinău acum câteva luni, 3 dintre care au fost daună totală şi multe altele grav avariate. În noua redacţie a legii, limita maximă a răspunderii este setată la echivalentul a 100,000 euro, deci puţin peste 2 milioane de lei.
De asemenea, până acum aceeaşi limită de 1 milion de lei era valabilă şi pentru compensarea vătămărilor corporale suferite de oamenii din accident, chiar dacă puteau fi mai multe victime. Noua redacţie aduce mai multe beneficii pentru aceştia, setând limita la 100,000 euro per parte vătămată, dar nu mai mult de 500,000 euro în total per accident, indiferent de numărul victimelor. Asta înseamnă că dacă vor fi 3 victime, despăgubirea poate fi de maxim 300 mii euro, iar dacă vor fi 7 victime, despăgubirea nu va depăşi deja 500 mii în total pentru cele 7.
0
34,415
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!