Producătorul de maşini electrice Rivian a cauzat pierderi de 7.6 miliarde dolari pentru Amazon şi încă 5.4 miliarde pentru Ford într-un singur trimestru

29 Aprilie 2022, 12:50
Ilie Toma
Rivian este noua vedetă a lumii automobilelor electrice cu un pick-up electric, pe numele R1T şi un SUV bazat pe aceeaşi platformă. Modelele sale au început deja a fi produse şi livrate clienţilor, rezervările se întind pe o perioadă imensă înainte — deci s-ar părea că succesul e aici. Însă compania e încă un generatoare de pierderi uriaşe, atât de mari, de fapt, încât acum a afectat rezultatele trimestriale ale doi din cei mai importanţi acţionari ai săi — Amazon şi Ford.
Foto: SUV-ul Rivian R1S

Amazon şi-a publicat ieri cifrele trimestriale, care, aparent nu erau critice pe ramurile sale de bază, dar imediat după publicare acţiunile au scăzut 10%, iar cauza a fost îngrijorarea investitorilor faţă de participaţia Amazon în Rivian şi pierderile uriaşe pe care Rivian le generează pentru Amazon. Mai exact, dacă Amazon n-ar fi fost afectat acum de Rivian, ar fi încheiat trimestrul pe profit, dar problemele celor de la Rivian au făcut ca şi Amazon să aibă pierderi în ultimul trimestru. Mai exact, pierderile directe pe care le-a cauzat Rivian pentru Amazon într-un singur trimestru sunt de 7.6 miliarde de dolari.
Situaţia de la Ford e similară, dar proporţional mai mică. Ford ar fi înregistrat 2.3 miliarde de dolari profit din activităţile sale de bază, dar Rivian i-a generat 5.4 miliarde pierderi, aşa că Ford a încheiat trimestrul cu minus 3.1 miliarde. Totuşi, acţiunile celor de la Ford n-au scăzut la fel de mult ca şi Amazon după publicarea rezultatelor, ba chiar şi-au revenit ulterior, pe fundalul startului producţiei propriului pick-up electric.
Deşi Rivian e unul din producătorii de maşini electrice despre care se vorbeşte cel mai mult în prezent, în întregul primul trimestru al anului 2022 aceştia au produs doar 2,533 automobile. Iar acest tempou lent a făcut ca şi acţiunile lor să scadă, iar scăderea a fost dramatică, de 52% pe parcursul trimestrului. Pe lângă asta, finanţarea startului unei producţii lente consumă şi ea resurse uriaşe, care au şi determinat pierderi atât de mari.
0
8,269
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!