Un camion aerodinamic bizar, surprins la fabrica Ford din România, e o idee de acum câteva decenii, cu tehnologii de viitor

21 Aprilie 2022, 09:59
Redacţia PiataAuto.md
Un camion oranj cu forme bizare a fost surprins în aceste zile la uzina Ford din Craiova, România, şi inevitabil a stârnit curiozitatea. Camionul e perfect funcţional, chiar dacă are o formă de science-fiction a cabinei. Pentru toate există o explicaţie, însă.
Acest camion a fost creat în forma în care îl vedem în imagini încă în 2019 de către o companie de inginerie şi tehnologie, IFM, cu scopul de a fi vehiculul de demonstraţie a inovaţiilor pe care le are compania pentru industria camioanelor şi cea auto. Însă ideea propriu-zisă a camionului şi designului său futurist, deşi pare unul de viitor, are, de fapt, rădăcini de acum mai bine de 40 de ani.
Designul camionului e o evoluţie a unor idei revoluţionare, create de marele Luigi Colani, un designer de origini italiene, localizat în Germania. Acesta a creat proiecte de design pentru Alfa Romeo, Lancia, Fiat, BMW şi Volkswagen, iar la sfârşitul anilor 70, sau mai exact în 1978, îşi prezentase această viziune revoluţionară a camioanelor aerodinamice. Colani pur şi simplu nu putea suporta ideea că toate camioanele trebuia să aibă forme rectangulare, nepractice din punct de vedere al aerodinamici şi al eficienţei în consum.
Foto: Primul prototip, prezentat în 1978

Atunci a venit cu o siluetă revoluţionară a cabinelor, apropiindu-le de forma picăturii de apă, considerată cea mai aerodinamică. Parbrizul era aproape circular, se spunea că oferă o vizibilitate excelentă şoferului, dar, fireşte, toată forma cabinei venea în detrimentul spaţiului interior, cel puţin în versiunea cu lungime standard a cabinei. Au urmat mai multe prototipuri construite, cu mici variaţii în timp, şi, deşi nici un producător de camioane nu a implementat acest design revoluţionar pe camioanele sale, decenii la rând Colani a insistat pe el.
În 2019 Colani a trecut în nefiinţă, la o vârstă de 91 de ani, iar înainte de acel moment cei de la IFM reuşiseră să agreeze pregătirea acestui camion pentru un program continental, în care camionul călătoreşte pentru a demonstra tehnologiile. Contextul pandemic a mutat acest program în timp, iar acum acest camion a ajuns şi în România, la Craiova. Şi, în timp ce în remorca sa sunt tot soiul de demonstraţii hi-tech, cabina e un soi de mostră fabuloasă de design creat acum mai bine de 40 de ani, dar care pare a fi unul de viitor şi azi.
2
72,747
COMENTARII (1)
Hans Dampf
Chişinău
la 21 Aprilie 2022 - 10:55
Colani era german, s-a născut la Berlin și a murit la Stuttgart. Tatăl său era elvețian, iar mama sa poloneză.
Cu siguranță nu este de origine italiană.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!