(VIDEO) Acestea sunt camioane Scania blindate, 8x4, folosite de militarii din Danemarca pentru transporturi agabaritice

13 Aprilie 2022, 15:08
Redacţia PiataAuto.md
Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, mai multe ţări din Europa şi-au relocat tehnica militară, iar astfel au ieşit în vizor şi câteva camioane Scania foarte speciale, pe care armata din Danemarca le foloseşte pentru transporturi agabaritice. E interesat şi faptul că acestea sunt înrudite cu versiunile civile ale camioanelor Scania, care circulă în prezent de drumurile Europei.
Astfel, ceea ce vedem în aceste imagini nu sunt camioane cu şasiuri cu tracţiune pe toate punţile, care să fie super capabile în transportarea tehnicii grele şi înaintarea în condiţii de câmpuri, precum era Oshkosh-ul de care vorbeam acum câteva zile. Aceste camioane au cu totul alt rol, de a transporta tehnica militară grea dintr-un punct în altul în condiţii, folosind drumurile publice. Iar pentru asta, cabinele lor sunt blindate, protejând oamenii de la bord, plus alte modificări care nu sunt anunţate public.
Vorbim de camioane derivate din modelul Scania R 650, care vin cu un motor standard, de 650 CP. Sunt concepute pentru a putea remorca tehnică grea, agabaritică, astfel că au mici adaptări la transmisie şi punţi. Şi pentru că asemenea tehnică poate fi foarte mare, pentru a spori manevrabilitatea, camioanele au fost construire pe cel mai scurt şasiu, însă cu 4 punţi, cu formulă 8x4.
Deci, doar cele două punţi din spate sunt motrice, iar cele două din faţă sunt viratoare. E interesant şi faptul că puntea numărul doi, viratoare, e foarte aproape de puntea numărul 3, motrice, distanţa fiind mai mare între puntea numărul 1 şi numărul 2.
O asemenea soluţie a fost necesară pentru a putea asigura camionului a rază minimă de bracaj, ca acesta să poată fi excepţional de manevrabil în virări, atunci când tractează remorci lungi. De fapt, în video-ul de mai jos se pot vedea exact asemenea manevre de virări în spaţii restrânse. Danemarca deţine câteva sute de asemenea camioane militare Scania în mai multe variaţii.
0
24,931
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!