(VIDEO) Câţi cai-putere au mai rămas în motorul V10 al unui BMW M5 E60 după 15 ani de la fabricare

28 Aprilie 2022, 13:21
Redacţia PiataAuto.md
BMW M5 din generaţia E60/E61 a fost singurul care a beneficiat de un motor V10, iar din acest motiv e considerat azi unul cu un loc aparte în inimile fanilor. Dar, totodată, acest motor V10, de 5.0 litri, e notoriu pentru a fi pretenţios şi foarte susceptibil defectelor majore la cea mai mică abatere din mentenanţa sa corectă. Un exemplar de BMW M5 din Marea Britanie, acelaşi despre care vorbeam acum câteva săptămâni la inspectarea motorului, a fost dus la un dyno stand pentru a vedea câţi cai-putere mai are la 15 ani de la fabricare.
Maşina n-a avut parte de mentenanţă perfectă, aşa cum menţionasem în articolul anterior, dar totodată gradul de uzură a fost unul minim, spre bucuria celui care a cumpărat-o şi mecanicului care a investigat-o. După un schimb al tuturor consumabilelor, cu ea s-a mers 3 săptămâni, făcându-se un soi de rodaj din epoca nouă, apoi maşina a fost pusă pe dyno stand.
Atunci când ieşea din fabrică, motorul trebuie să dezvolte 507 CP sau 500 bhp în unitatea folosită mai des în Marea Britanie. Marea întrebare era câţi dintre ei au mai rămas după 15 ani şi o exploatare nu tocmai perfectă. Şi partea curioasă e că testul pe dynostand trebuie să fie dublu, întrucât acest motor V10 are două setări de putere, ce puteau fi schimbate prin apăsarea unui buton — 400 CP şi 507 CP.
Aşadar, după ambele proceduri de testare, rezultatul a fost fabulos. În regim standard, BMW-ul a indicat 398.2 CP, iar în regim de putere deplină — 510.8 CP! Deci, motorul nu doar că şi-a păstrat toţi caii-putere timp de 15 ani, dar are şi circa 3.8 CP în plus, pe care mecanicul de la stand i-a pus pe seama unui set nou de injectoare, schimbate de curând.
Cu un asemenea rezultat, dacă mai spunea cineva vreodată că acest motor V10 de BMW M5 ar fi problematic, atunci exemplarul ăsta e dovada că până şi cu o exploatare imperfectă genialitatea inginerească s-a păstrat practic intactă timp de 15 ani! Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
24,063
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!