(VIDEO) Construcţia bolidului electric Audi de la Dakar, dezvăluită în detalii de ingineri

14 Aprilie 2022, 13:25
Redacţia PiataAuto.md
În ediţia din acest an de la Dakar, Audi a pus pentru prima dată în cursă un nou bolid electric, numit RSQ e-tron. Acesta era propulsat pur electric, dar, pentru că vorbim de o competiţie lungă, istovitoare şi solicitantă, electricitatea nu venea din baterii ci era generată de un motor pe benzină. În prima jumătate a cursei de două săptămâni, aceşti bolizi Audi au avut eşecuri după eşecuri, în mare parte la suspensii. În a doua jumătate, însă, şi-au luat revanşa şi au finalizat raliul cu demnitate.
Acum, inginerii Audi Motorsport dezvăluie în detalii secretele construcţiei acestui bolid inovativ. Suspensia, de exemplu, are amortizoare identice cu cele folosite la camioanele Kamaz din Dakar! Doar că acolo sunt folosite câte două, iar la Audi — câte unul pe fiecare roată. Acestea se încălzesc atât de tare în denivelările din deşert, încât ajung la temperaturi de până la 150 grade. Cu asemenea căldură, inginerii au fost nevoiţi să conceapă canale de răcire cu aer a amortizoarelor.
Puterea la roţi a fost limitată la 290 kW, ceea ce echivalează cu circa 394 CP. Pe maşină există trei electromotoare, unul din care are rol de generator, primind puterea de la motorul cu ardere internă şi convertind-o în electricitate, pentru celelalte două electromotoare, montate câte unul pe fiecare punte. Nu există o cutie de viteze, ci doar reductoare. Puterea a trebuit trimisă roţilor prin diferenţiale standard, pentru că diferenţiale cu transmitere vectorială de cuplu nu sunt admise de regulamentul Dakar.
De asemenea, motorul cu ardere internă foloseşte un filtru de admisie imens, de tipul celor folosite pe tractoarele agricole, pentru că e mai imun la praful imens din deşert. Maşina are şi un cric automatizat, încorporat în zonele laterale de mijloc, care poate ridica maşina în 8 secunde în cazul unei pene.
Iar pe lângă asta, acest bolid electric, care poate însemna viitorul Dakar şi al altor raliuri, mai are o listă lungă de soluţii inginereşti curioase, relevate de inginerul Audi. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,027
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!