(VIDEO) Cum înaintează Tatra 805, camionul compact şi neştiut de cândva, din dotarea militarilor din Cehia

20 Aprilie 2022, 19:30
Redacţia PiataAuto.md
Când vine vorba de camioanele Tatra, aproape inevitabil ne imaginăm modele mari şi capabile, cu multe punţi şi o lungime apropiată de 10 metri şi adeseori chiar mai mare. Dar Tatra a produs şi un camion mult mai puţin ştiut, foarte compact, de doar 4.72 metri lungime, care avea doar două punţi şi care a fost produs acum 60 de ani, dar mai e şi azi în dotarea militarilor din Cehia.
Şi, din nou, Tatra a introdus soluţii inovative atunci când a creat acest camion, lansat tocmai în 1952. Modelul a fost dezvoltat la cererea armatei Cehoslovaciei de atunci, care avea nevoie de un camion compact şi uşor, dar foarte capabil pe teren dificil. Tocmai de asta, s-a ales o formulă de 4x4, iar cabina a fost una fără capotă, cu motorul integrat sub ea. Germania şi multe alte ţări aveau să treacă pe larg la acest tip de cabină abia în peste 5-7 ani după apariţia lui Tatra 805.
La partea motorului, soluţia adoptată a fost şi mai interesantă. S-a folosit un motor V8 răcit cu aer aproape identic cu cel folosit ulterior şi pe celebra limuzină Tatra 603! Era, deci, un V8 de 2.5 litri, care dezvolta doar 75 CP pe acest camion, dar care ulterior a fost perfecţionat pentru Tatra 603 să dezvolte 95 CP. De fapt, inginerii dezvoltaseră acest motor în versiunea de 95 CP, pentru maşini, iar pe camionul militar a fost pusă o versiune simplificată, cu un singur carburator în loc de două.
Camionul avea o cutie cu 4 trepte şi o cutie de transfer adiţională cu două trepte. Tracţiunea pe puntea faţă era conectabilă manual. Exista şi un diferenţial blocabil între axe. Chiar dacă a fost un camion compact şi trebuia să fie simplu, Tatra 805 a beneficiat de aceeaşi construcţie specifică Tatra, cu tunel central de transmisie şi semiaxe articulate. Iar garda la sol minimă era de 400 mm. Toate astea l-au făcut pe Tatra 805 un camion îndrăgit al militarilor la înaintările de offroad, acesta fiind uşor şi agil, dar şi foarte fiabil. Doar sunetul ventilatorului şi al pompei mai puternice de ulei reprezentau o semnătură specifică a acestor camioane.
A fost produs o perioadă scurtă faţă de durata obişnuită de viaţă a camioanelor, doar între 1952 şi 1960, şi s-au asamblat doar puţin peste 13,600 camioane. Au existat şi versiuni civile, dar totuşi, în memoria cehilor acest camion a rămas mai mult ca unul militar.
Şi, aşa cum spuneam, în Cehia există şi azi asemenea camioane în serviciul militar, deşi au trecut 62 de ani după ce ultimul Tatra 805 a ieşit din fabrică. Fireşte, ele au roluri mai puţin solicitante azi, dar faptul că au rezistat atâta timp şi că sunt tratate şi azi cu respect de militari spune multe despre ingineria lor cu adevărat fascinantă.
Vezi mai jos cum înaintează în zilele noastre un asemenea Tatra 805 din dotarea armatei Cehiei.
0
8,474
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!