(VIDEO) Cum înaintează şi cum arată interiorul cabinei celui mai apreciat camion cap tractor din China, FAW Jiefang Han V400

10 Aprilie 2022, 14:27
Redacţia PiataAuto.md
Dacă în Europa cele mai admirate camioane mari sunt, de obicei, Mercedes Actros cu cabine mari şi eventual un motor V8 sau Scania din seria S cu motoare V8, poate chiar cel mai puternic din lume, de 770 CP, atunci China are un soi de Actros al ei, care e foarte răspândit la tot soiul de munci şi care şi-a demonstrat deja o reputaţie de durabilitate între camioanele chineze. Îi spune FAW Jiefang Han V400 şi e foarte interesantă ingineria pe care o are, dar şi confortul pe care-l asigură şoferului în cabină.
Ei bine, acest camion e produs în formule de 6x2 sau 6x4 de obicei, caz în care ambele punţi spate au roţi duble şi sunt motrice Nu există versiuni cu mai multe axe motrice, deocamdată, cel puţin nu în producţia de serie. Camionul e folosit atât în rol de cap tractor cu remorci, pe autostrăzi şi distanţe lungi, cât şi ca vehicul de tracţiune în construcţii sau minerit uneori.
Versiunea V400 e un soi de motorizare de top, cifra de 400 indicând puterea de 400 CP. Motorul nu e în formă de V, ci lineară, cu 6 cilindri, având o cilindree de doar 9.5 litri. E diesel turboaspirat şi s-ar conforma normelor Euro 5. Livrează 1,900 Nm şi e cuplat la o cutie de viteze cu 12 trepte. Viteza maximă e de 107 km/h, iar intervalul de schimb al uleiului e de 60 mii km, mult mai mare decât la alte camioane chinezeşti. Părţile cele mai interesante, însă, abia urmează. Camionul propriu-zis cântăreşte între 7.7 tone şi 8.3 tone la gol, producătorul din China punând un mare accent pe greutatea sa uşoară, cam cu minim 700 kg mai mică decât a altor concurenţi. Asta permite camionului să încarce mai mult în remorcă pentru a se conforma aceleiaşi mase totale.
Apropo, acest model de FAW se lăuda cu capacitatea de tracta remorci de 40 tone, greutate doar a remorcii. Dar, în lucrările miniere, acolo unde terenul nu e considerat drum public, adeseori acest camion era pus să tracteze şi 60 tone şi mai mult în pantă. De asemenea, există nenumărate video-uri în mediul online cu acest model prin zonele rurale din China, fiind pus să tracteze remorci pur şi simplu uriaşe.
Şi, apropo, greutatea redusă se obţinea nu doar motorului mai mic sau construcţiei, ci şi cabinei foarte subţiri şi rarefiate.
Dacă la capacitatea de tractare acest camion FAW făcea concurenţă camioanelor europene, atunci confortul interior e mai mult decât spartan pentru şofer, tabla cabinei, mai ales în zona spate, fiind atât de subţire, încât lasă senzaţia unei lipse totale de izolări fonice sau minim adăpost. Nu există decât condiţii rudimentare de odihnă pentru şofer, sub forma unui pat plat minimalist şi cam atât. Deci, toate condiţiile din cabină sunt cât se paote de departe de condiţiile din interiorul camioanelor din Europa sau mai ales din cele din SUA.
Vezi în primul minut din video-ul de mai jos modul de înaintare a acestui camion prin condiţii grele.
0
17,249
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!