(VIDEO) Cum sună motorul de 3 cilindri şi 590 CP, fără arbori cu came, al unui Koenigsegg Gemera

5 Aprilie 2022, 19:34
Redacţia PiataAuto.md
Dacă în prezent Toyota GR Yaris şi GR Corolla deţin recordul pentru motorul cu 3 cilindri de cea mai mare capacitate cilindrică, acel propulsor având 1,618 cm cubi, atunci odată cu punerea în producţia de serie a lui Koenigsegg Gemera, recordul va fi deţinut de compania suedeză. Da, un supercar cu un motor de 3 cilindri. Ajutat şi de electromotoare.
Gemera e un model plug-in hybrid, de fapt. Motorul pe benzină e poziţionat median spre spate, dar îşi trimite forţa printr-un arbore cardanic pe puntea faţă. Puntea spate e propulsată de două motoare electrice, iar un al treilea electromotor e poziţionat pe arborele cotit al motorului pe benzină.
Aşa cum spuneam, motorul pe benzină are doar 3 cilindri, cu o capacitate totală de 1,988 cm cubi, de 2.0 litri. Cilindrii au pistoanele obişnuite, unite prin biele la un arbore cotit, însă deasupra nu există arbori cu came. Valvele de admisie şi evacuare sunt dirijate individuale printr-un sistem electropneumatic, care poate ajusta cu precizie şi momentul şi gradul de deschidere al valvelor, contribuind la o combustie cu randament incredibil.
Astfel, în lipsa distribuţiei obişnuite şi a arborilor cu came, motorul a ajuns să cântărească doar 70 kg, livrând 590 CP la 7,500 rpm şi 600 Nm de la 2,000 la 7,000 rpm. Fiecare din electromotoarele din spate are încă 500 CP şi 1,000 Nm, iar toate cele trei electromotoare şi motorul cu benzină pot livra împreună 1,724 CP şi peste 3,500 Nm. Cu un asemenea sistem de propulsie, Koenigsegg Gemera promite o viteză maximă de 400 km/h.
Dar, cel mai interesant e că de curând Cristian von Koeniggsegg, omul care e sufletul mărcii suedeze, a prezentat noua Gemera în proces de testare şi ajustare şi a demonstrat sunetul acestui motor cu 3 cilindri. Şi acest sunet e pur şi simplu incredibil, dacă luăm în calcul că e vorba de doar 3 cilindri, totuşi, şi doar 2.0 litri!
Vezi mai jos, neapărat cu sunet, cum se aude acest propulsor fantastic.
0
28,724
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!