(VIDEO) Cum sună şi cum se conduce o Alfa Romeo 308C, maşina produsă acum 84 ani, cu 300 CP sub capotă

27 Aprilie 2022, 20:01
Redacţia PiataAuto.md
Alfa Romeo a avut multe bijuterii inginereşti, dar majoritatea din celor mai renumite în zilele noastre sunt de după anii 50. Maşina asta, însă, pe nume Alfa Romeo 308C, a fost produsă în perioada interbelică, sau mai exact în anul 1938, având pe atunci un motor de 300 CP sub capotă şi putând atinge o viteză de 260 km/h!
În esenţă, această Alfa Romeo a fost una de curse, pentru grand prix-urile europene de atunci. A fost creată cu intenţia de învinge renumitele Mercedes Silver Arrow din acele timpuri, care dominau cursele. Şi, dacă designul acestei Alfa Romeo a fost creat de Ghioachino Colombo, atunci ingineria a fost concepută şi dirijată spre producţie de marele Enzo Ferrari, fondatorul de mai târziu al mărcii Ferrari. În perioada creării acestei maşini, însă, Enzo era directorul diviziei de motorsport la Alfa Romeo, divizie numită Alfa Corse.
Aşadar, maşina asta avea un motor de 8 cilindri în linie, de 3.0 litri capacitate, deci fiecărui cilindru îi reveneau 375 cm cubi. Motorul, însă, avea şi un compresor mecanic, iar astfel ajunsese să dezvolte 300 CP. Denumirea de 308, apropo, venea de la cilindreea de 3.0 litri şi numărul de 8 cilindri.
Puterea motorul era trimisă roţilor spate prin intermediul unei cutii manuale cu 4 trepte, iar roţile înguste făceau faţă cu greu unei asemenea puteri, aşa că maşina era cât se poate de jucăuşă la apăsările mai intense de acceleraţii, necesitând a fi prinsă în viraje. Cu alte cuvinte, condusul ei era un continuu jonglat, de fapt, după cum se poate vedea şi în video-ul de mai jos. Dar pe atunci multe maşini de cursă se conduceau în asemenea mod.
Totuşi, maşina n-a reuşit să atingă succesul scontat în gran prix-uri, deşi tot a învins câteva curse, fiind apoi înlocuită cu ipostaze succesoare. Acest model, însă, s-a produs în numai 4 exemplare şi datorită faptului că la el a lucrat şi marele Enzo Ferrari, a rămas în istorie ca unul cele mai speciale din istoria Alfa Romeo.
Iar un exemplar din cele 4 poate fi văzut mai jos, gonind frumos în Marea Britanie sub privirile publicului şi mai ales spre deliciul acustic al acestuia. Motorul sună pur şi simplu magnific, aşa că video-ul trebuie văzut neapărat cu sunet.
0
1,388
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!