(VIDEO) O maşină condusă autonom, fără şofer, a fost oprită de poliţia din SUA, iar maşina n-a ascultat indicaţiile poliţistului

12 Aprilie 2022, 14:32
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile care pot rula autonom nu mai sunt doar de domeniul viitorului, ci şi al prezentului. Şi dacă în cazul lui Tesla, acele maşini au nişte sisteme de siguranţă care prevăd că şoferul trebuie să se afle în interior pentru a urmări traficul, iar testele de sisteme şi mai avansate se petrec oricum cu un om în interior, atunci serviciul Cruiser din SUA a obţinut acum câteva luni permisiunea de a opera taximetre conduse absolut autonom în San Francisco.
Permisiunea era una specială şi stipulează că maşinile fără şofer pot rula între ora 22:00 şi 06:00 dimineaţa, atunci când traficul e mai liber. Suplimentar, acestea pot merge cu maxim 30 mile la oră, circa 48 km/h, şi dacă doar în condiţii meteo cu vizibilitate bună. Iniţial, serviciul Cruise făcea asemenea călătorii fără şofer pentru a-şi duce angajaţii de la muncă acasă. Apoi a lansat în formă de test un soi de serviciu de taxi gratuit pentru publicul larg, prin intermediul unei aplicaţii.
Ei bine, tocmai un asemenea vehicul Cruise, fără şofer, rula pe străzile din San Francisco acum două zile, când un echipaj de poliţie a observat maşina înaintând fără lumini, deşi era noapte. Respectiv, poliţiştii au aprins girofarele şi au mers în spatele maşinii, iar aceasta a tras pe dreapta. Poliţistul a venit la geamul şoferului şi a rămas uimit să descopere că acolo nu era nici un şofer.
Consternat de cele văzute, acesta a vrut să meargă spre colegul său, pentru a analiza împreună situaţia, dar, îndată ce maşina a sesizat că poliţistul se îndepărtează, a pornit, demarând intens şi traversând intersecţia, oprindu-se după intersecţie. Nedumeriţi, poliţiştii au urmat maşina autonomă, şi au oprit din nou lângă ea. După minute în şir de ezitări aceştia au contactat într-un final serviciul căruia îi aparţine maşina pentru a le relata despre problemă.
Ulterior cei de la Cruise au anunţat că maşina condusă autonom, de fapt, a făcut exact ce era învăţată să facă, şi a plecat de la locul iniţial unde a fost oprită pentru a găsi un loc mai bun de staţionare, fără a periclita siguranţa traficului, or, primul loc unde a fost oprită de poliţişti nu ar fi fost unul sigur. Deci, maşina n-a vrut să fugă, ci pur şi simplu a procedat mai corect decât poliţiştii, conform explicaţiei. Compania a mai declarat că a remediat problema cu luminile şi va verifica şi celelalte maşini autonome pe care le are.
Vezi mai jos momentul opririi maşinii autonome de către poliţie, surprins de un trecător.
0
4,634
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!