Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Oameni şi Maşini în Moldova: Diana Vascan, taximetrista din Chişinău, care a fost diaspora şi a revenit în ţară pentru a munci, şi e pasionată de condus

17 Aprilie 2022 - 15:02
Redacţia PiataAuto.md
Pasiunea pentru maşini poate lua diferite forme, de la cunoaşterea profundă a istoriei modelelor şi a construcţiei lor până la savurarea plenară a modelului pe care-l deţii, de la un hobby de câteva ore de muncă în garaj în zilele de week-end, pentru a-ţi încărca bateriile după o săptămână de muncă, până la însăşi transformarea acestei pasiuni într-o muncă, cât se poate de cotidiană şi practică. Diana Vascan e taximetrista din Moldova care a muncit în mai multe ţări şi în mai multe profesii, dar cel mai bine spune că se simte la volanul unei maşini, în rol de taximetristă.
Diana a avut până acum, împreună cu familia sa, un parcurs pe care l-au avut sute de mii de moldoveni, în diverse forme şi destinaţii. A fost pare din diaspora, trăind şi muncind iniţial în Rusia, din 2001 până în 2019, deci timp de aproape 2 decenii. În Rusia a lucrat o lungă perioadă de timp tot drept taximetristă şi spune că s-a simţit minunat în profesie. Apoi a revenit în ţară, şi întâmpinând dificultăţi în a-şi rearanja viaţa de la zero în Moldova, de unde lipsise atâta timp, a mai trebuit să meargă în Italia, apoi şi în Germania pentru alte perioade de muncă. Abia apoi a revenit şi s-a statornicit în Moldova, împreună cu familia sa. Şi după ce a încercat şi altă profesie, a revenit tot la munca de şoferiţă de taxi, unde spune că se simte cel mai bine.
Acum munceşte pe o Toyota Prius, hibridă, fireşte, dar pusă şi la gaz metan, aşa cum e aproape obligatoriu pentru taximetriştii din ţara noastră, pentru că e o şansă în plus de a economisi. Îşi adoră maşina şi munceşte până la 12 ore pe zi, de luni până sâmbătă inclusiv. Celelalte 12 ore le munceşte soţul ei, cu aceeaşi maşină. Practic, cum spune ea, se întâlnesc acasă, iar cina când vine Diana, apoi soţul munceşte noapte, ulterior iau dejunul împreună şi la muncă pleacă Diana, iar Toyota aproape că nu-şi răceşte motorul niciodată. Apoi muncesc şi duminica, mai puţine ore, da oricum şi duminica e o zi de muncă.
Deşi le spune într-un mod simplu, poate, şi le tratează ca normalitate, Diana spune în acest nou episod din seria Oameni şi Maşini multe lucruri aproape de necrezut pentru mulţi dintre noi despre ce înseamnă munca de şoferiţă de taxi în Moldova. Spune la fel de multe lucruri, la care mulţi vor rămâne să mediteze şi să se gândească şi după ce o ascultă, despre istoria sa de viaţă din diaspora, şi despre parcursul vieţii sale, care e atât de asemănător cu experienţele a sute de mii de moldoveni. Partea frumoasă e că acum, după tot acest parcurs, chiar dacă şi ea şi soţul ei munceşte atât de mult pe această Toyota de taxi, spune că se simte împlinită, în sfârşit, şi savurează orele de muncă la volan.
Vezi mai jos această istorie, diferită de celelalte, într-un nou video din seria Oameni şi Maşini.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter