(VIDEO) Un mecanic dezvăluie cât de complexă poate fi deservirea şi reparaţia în service a unui BMW M5 E60 cu motor V10

1 Aprilie 2022, 13:26
Redacţia PiataAuto.md
BMW M5 din generaţia E60 şi versiunea sa break E61 a rămas în istorie ca unul din cele mai savuroase M5-uri, cu unul din cele extraordinare motoare concepute vreodată. Într-adevăr, dacă M5 E34 a avut un motor cu 6 cilindri, iar M5 E39 a avut unul cu 8 cilindri, atunci M5 E60 a mai adăugat încă 2 în ecuaţie şi a debutat cu un motor V10 fabulos, de 5.0 litri, care se tura şi suna magnific.
Dar o asemenea inginerie vine la pachet şi cu complexitate. Iar faptul că acest motor V10 era folosit doar pe BMW M5 şi M6, fără multe alte modele în care să fie observat, îi ridica şi probabilitatea unor mici erori. Astăzi, la 12-18 ani de când aceste maşini au fost produse, încă multe din ele galopează frumos pe străzi, altele sunt păstrate ca exemplare de colecţie, dar una e clar, deservirea tehnică şi reparaţiilor acestor modele sunt cât se poate de complexe. Adeseori, o asemenea maşină într-o stare mai neglijată poate costa relativ puţin, dar aducerea ei într-o stare corespunzătoare poate fi o investiţie mult mai mare.
Este şi cazul unui BMW M5 break de mai jos din Marea Britanie. Maşina a fost cumpărată la un preţ mic, având şi o istorie cu un mic incendiul la cablajele din portbagaj, dar mecanic a fost integră. Totuşi, ea a fost dusă pentru o mentenanţă tehnică amplă şi eventuale reparaţii nu la un service oficial, ci la un mecanic specializat, care şi-a făcut o reputaţie bună în deservirea motoarelor BMW.
Aşadar, mecanicul explică în procesul de reparaţii o mulţime de secrete tehnice ale acestui motor şi acestui model. Spre exemplu, spune că proiectarea arborelui cotit şi a cuzineţilor a fost făcută cu o toleranţă atât de mică încât aproape inevitabil aceştia ajung să se roadă şi să eşueze. Pompa de ulei e foarte sensibilă şi trebuie verificată, inclusiv verificate setările ei.
Recomandă folosirea unui ulei de o vâscozitate mai mică decât cea oficial recomandată, pentru o mai bună lubrifiere şi o disipare mai bună a căldurii. Pompa de injecţie este şi ea cu probleme implantate în timp şi poate eşua, injectoarele la fel trebuie urmărite din timp. Şi mai ales, nici într-un caz nu trebuie respectat intervalul de service recomandat oficial, care era de 19,000 mile în Marea Britanie! Deci, efectiv, producătorul recomanda ca uleiul la un motor atât de performant să se schimbe doar o dată la 30,000 km! Sfatul mecanicului este să se schimbe o dată la 5-7 mii mile, ceea ce ar fi o dată la 8,000-11,000 km.
Şi, pe lângă toate sfaturile preţioase, din experienţă, pe care le oferă acesta, mâinile lui ajung să aducă motorul şi întreaga maşină la o stare în care ea poată să fie din nou savurată în siguranţă, fără riscul de a-i defecta motorul. Or, ingineria de bază a fost una bună, dar un asemenea motor are cu siguranţă nevoie de mult mai bună atenţie.
Vezi întregul proces de reparare, cu toate sfaturile utile mai jos.
0
3,964
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!