(VIDEO) Un pilot orb a stabilit un record mondial de viteză, conducând o maşină cu 339 km/h

15 Aprilie 2022, 12:52
Redacţia PiataAuto.md
Cum ar putea cineva pilota o maşină de curse după ce viaţa l-a dus într-o situaţie în care şi-a pierdut total vederea? Cum ar putea un pilot profesionist de curse să continue să persevereze cu condusul automobilelor când a devenit orb? Ei bine, americanul Dan Parker a răspuns timp de 10 ani la toate aceste întrebări, iar acum a stabilit un record mondial la viteză pentru un automobil condus de un om orb, record pentru care l-a pilotat cu 339 km/h!
Dan Parker e pilot profesionist de carieră, dar acum 10 ani, în martie 2012, a suferit un accident grav, la viteză mare, în timpul unei curse. În urma impactului, şi-a pierdut total vederea. Însă a continuat să spere că va putea conduce cel puţin ocazional, pentru a inspira alţi oameni cu dizabilităţi, sau care soarta i-a adus în situaţii în care e greu să mai păstreze speranţa.
În 2013, a setat un record naţional în SUA pe un vehicul pe teritoriul lacului sărat secat din Bonneville. Acolo Dan a considerat că e cel mai sigur să gonească, pe un teren atât de mare. Apoi a şi-a dorit să muncească pentru a ajunge să atingă recordul mondial de viteză pentru un vehicul condus de un pilot orb. A început a produce un soi de pixuri speciale, pe care le-a conceput el, şi a anunţat şi campanii de strângere de fonduri, pentru a-şi putea construi un automobil cu care să fie capabil să conducă la viteze de peste 300 km/h.
Şi mai incredibil e că Dan şi-a construit aproape în întregime de unul singur propria maşină. Şi-a adaptat uneltele din garajul său, ca acestea să-i poată vocifera măsurările, să poată fi operate de el aşa orb cum e.
A lucrat şi la motor şi la aproape toate celelalte componente ale maşinii sale. Deci, un om orb a reuşit să construiască o maşină de curse!
Acum, la 10 ani după accident, Dan a reuşit să aibă maşina construită şi să marcheze recordul mondial la care a muncit atât de mult. Şi a făcut-o nu pe un lac sărat întins, ci pe o pistă de aeroport. Cum a putut ţine direcţia? Datorită unei invenţii cu senzori şi emiţători acustici. Aceşti senzori sesizează poziţia maşinii pe pistă, cât de centrată este şi emit sunete în regim stereo, ajustând semnalul acustic mai spre stânga sau mai spre dreapta, în funcţia de poziţia maşinii. Astfel, Dan se poate orienta după sunet pentru a ţine maşina centrată pe pistă în timp ce atinge viteza maximă.
Şi a reuşit să o facă. Recordul anterior era de 322.68 km/h. Dan Parker a reuşit acum să atingă viteza de 339.64 km/h.
Evenimentul a avut loc pe aeroportul Spaceport America din New Mexico şi a fost omologat de cei de la Cartea Recordurilor. În maşină a existat şi un al doilea pilot de rezervă, pentru siguranţă, dar n-a fost nevoie de intervenţia lui. Dan a făcut totul de unul singur.
Vezi mai jos întreaga experienţă a recordului şi a pregătirii pentru acesta.
0
1,707
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!