(VIDEO) Wiesmann revine la viaţă cu un model electric de 680 CP, cu inginerie fascinantă, dar cu un preţ exorbitant

30 Aprilie 2022, 10:42
Ilie Toma
Wiesmann a fost cândva unul din cei mai admiraţi producători mici, de nişă, din Germania, folosind o platformă de construcţie proprie şi întotdeauna motoare BMW. Modelele Wiesmann s-au remarcat mai ales în ultimele două decenii printr-un design retro, iar sub capotă aveau întotdeauna sute de cai, făcând uz inclusiv de motoarele diviziei M.
De mai mulţi ani, însă, compania nu mai produce maşini, a trecut printr-o procedură de faliment apoi de revânzare. În 2013 au fost produse ultimele maşini, iar în 2014 au fost închise şi uşile acesteia. Ulterior, însă, investitorul londonez Roheen Beery a cumpărat compania, a devenit CEO-ul acesteia şi a promis renaşterea acestui mic producător într-o nouă epocă, sugerând încă de atunci că ar putea fi vorba de maşini electrice.
Ei bine, acum sugestia s-a adeverit, iar Wiesmann a arătat lumii primul său model din această epocă nouă e renaşterii sale. Îi spune Project Thunderball şi păstrează stilul de design cu inspiraţii retro, care a consacrat cândva compania, adoptând o siluetă de roadster. Totodată, designul aduce şi elemente noi, astfel încât modelul să fie perceput ca unul diferit de la o poştă. Ingineria, însă, ce cea mai interesantă.
Maşina va face uz de un sistem de propulsie avansat, cu arhitectură de 800V, aşa cum folosesc în prezent modelele electrice de top din industrie. Bateria va fi mare, pentru a-i asigura maşini o autonomie decentă, având 92 kWh capacitate totală şi 83 kWh capacitate utilizabilă. Asta ar trebui să asigure o autonomie de 500 km, iar încărcarea va putea fi efectuată la prize fast charge cu până la 300 kW putere, deci în 10-20 minute se va putea încărca pentru câteva sute de kilometri, până spre 80-90% din baterie.
Pentru a păstra spiritul puritan de roadster, Wiesmann Project Thunderball va avea tracţiune spate, şi asta chiar dacă face uz de două electromotoare! Acestea sunt amplasate median spre spate şi vor livra împreună 680 CP şi 1,100 Nm.
Orice maşină electrică, mai ales una cu baterie de 90-100 kWh, devine inevitabil şi grea. Însă cei de la Wiesmann s-au străduit să limiteze acest efect, construind o bună parte din scheletul caroseriei din fibră de carbon, iar astfel, cu totul cu baterie, maşina cântăreşte cam 1,700 kg. E cu câteva sute de kilograme mai mult decât ar fi cântărit un roadster Wiesmann cu motor cu ardere internă, dar judecând după faptul că o asemenea baterie cântăreşte de obicei 500-600 kg, s-a reuşit limitarea efectului de supraponderabilitate.
Iar cifrele de acceleraţie confirmă asta, întrucât maşina promite un timp de 2.9 secunde pentru catapultarea de la 0 la 100 km/h.
Maşina va putea fi exportată oriunde în lume, direct clienţilor, de la fabrica din Germania. Va avea, însă, un preţ exorbitant de 300,000 euro, preţ care nu include taxele locale din ţările de destinaţie. În schimb, maşina va avea producţie limitată la doar 1,000 unităţi.
Vezi mai jos şi un scurt video cu acest nou Wiesmann electric, care aduce renaşterea acestui mic producător din Germania.
0
1,590
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!