Fiabilitatea din zilele noastre: cum arată un Mercedes Vito actual, cu 1.4 milioane de kilometri parcurşi, scos la vânzare în Slovacia

14 Mai 2022, 18:02
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori suntem tentaţi să credem că maşinile din zilele noastre ar fi mai puţin fiabile decât cele de acum 30-40 de ani. Această percepţie e şi mai intensă la unele modele germane, în special Mercedes-Benz, din ultimii ani, dar adevărul e că lucrurile trebuie analizate de la model la model, cu statistici ample, pentru a avea concluzii corecte. Şi cel puţin în perioada anilor 2005-2020, Mercedes a avut câteva modele care avea scoruri excepţional de bune la fiabilitate. Era şi cazul lui E-Class W212, şi cazul singurei generaţii GLK, şi a C-Class-urilor din două generaţii, dar şi a lui Vito. Iar azi vorbim despre un exemplar de Mercedes-Benz Vito cu aproape 1.4 milioane de kilometri parcurşi!
Maşina e fabricată în 2015 şi are sub capotă propulsorul diesel OM651 de 2,143 cm cubi, în versiunea sa de 163 CP. Mulţi dintre noi am putea confunda acest Vito cu V-Class, cu design similar, dar Vito e versiunea mai utilitară, în timp ce V-Class e un soi de van cu confort de autoturism. Pentru a-l diferenţia, Mercedes a lăsat pentru Vito şi sistemul multimedia de generaţie mai veche când l-a lansat în 2015, fiind încă cel prezent pe modelele mărcii din anii 2005-2015.
Maşina i-a aparţinut unei companii din Slovacia, care a cumpărat-o nouă şi a folosit-o pentru transportarea angajaţilor săi către adresele clienţilor din Slovacia, Austria, Germania şi alte ţări din jur, în mare parte pe autostrăzi. Tocmai aşa, în doar 8 ani, acest Vito a adunat 1,396,508 km pe bordul său! Adică, în mediu, cu el s-au făcut cam 174 mii km anual, sau circa 14,500 km lunar! Pentru că e vorba de muncă pe ture, efectuată şi sâmbăta, şi duminica, avem o medie de circa 485 km pe zi, rulaţi de acest exemplar.
Şi pentru că şoferul îşi transporta colegii pe distanţe lungi, aceştia au şi căşti pentru sistemul audio auxiliar, amplasat în tavan, pe zona locurilor spate. Astfel, aceştia se puteau relaxa în orele de mers în acest Mercedes.
Sigur, la un asemenea parcurs apare şi întrebarea firească dacă motorul şi cutia încă sunt cele din uzină. Nu, motorul nu e aceleaşi. A fost schimbat la puţin după 1 milion de kilometri parcurşi, apoi s-au mai făcut aproape 400 mii km cu noul motor. Pe de o parte, parcă nu e foarte îmbucurător faptul că un motor diesel de Mercedes n-a putut rezista mai mult de 1 milion, chiar şi în condiţii idealiste de autostradă, dar pe de altă parte mulţi vor spune că şi un parcurs de 1 milion de km pentru un diesel modern e admirabil.
Cea mai impresionantă, însă, e starea estetică a acestui Mercedes Vito, după 1.4 milioane km parcurşi. Tapiţeria textilă încă e întreagă şi arată bine volanul e în stare mai mult decât decentă, la fel e şi levierul cutiei de viteze manuale şi la fel de decentă e şi starea zonei unde se sprijină coatele pe panourile uşilor. Deci toate punctele expuse la uzură au rezistat bine.
Şi la exterior maşina arată la fel de decent, încât dacă ai vedea-o pe stradă, nu ţi-ar trece niciodată prin gând faptul că ar putea avea un parcurs atât de mare. Ştim, mulţi din noi ne-am gândit că dacă ar cumpăra-o cineva de prin părţile noastre, ar putea manipula odometrul şi spune unui eventual cumpărător ulterior că maşina are doar vreo 2-3 sute de mii km parcurşi. Şi totul ar părea credibil. Doar că acest Mercedes în ciuda parcursului uriaş, nu costă chiar atât de puţin.
În Slovacia se cere 16,600 euro pe el. Deci, nu e chiar un chilipir pentru cei care vor să dea odometrele înapoi. Şi asta pentru că cei care-l vând spun că starea actuală a maşinii e una impecabilă la nivel mecanic, în ciuda cifrei mari de pe bord. Deci, cumva e posibil ca şi asemenea exemplare moderne de Mercedes Vito să ajungă la cifre de parcurs fascinant de mari, şi să pretindă că sunt încă abia pe la jumătate de carieră şi mai au forţe să adune încă multe sute de mii de km, sau poate chiar alte milioane, pe odometru.
0
9,993
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!