Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

În Moldova, la Străşeni, există un centru educaţional tehnic HAAS, creat cu susţinerea fondatorului echipei de Formula 1 Haas

6 Mai 2022 - 10:21
Ilie Toma
Cei care urmăresc Formula 1 ştiu cu siguranţă numele Haas, de la echipa cu acelaşi nume. E acea echipă care a fost foarte mult în centrul atenţiei în luna februarie şi martie, când l-a concediat pe pilotul său rus Nikita Mazepin şi a încetat contractul de sponsorizare cu compania tatălui acestuia, Uralkali. Iar după concedierea lui Mazepin, care era constant pe ultimele locurii şi se plângea că maşina nu e bună, postul i-a fost luat de Kevin Magnussen, care are o performanţă fenomenală cu acelaşi bolid, fiind clasat între primii 10 în topul piloţilor din acest sezon. Ei bine, fondatorul echipei Haas, însă, are o istorie interesantă, iar un centrul educaţional Haas există în Moldova, la Străşeni.
Foto: Un centru educaţional Haas, poză simbol din portofoliul Haas

Echipa de Formula 1 Haas a fost fondată de compania Haas Automation, fondată, la rândul ei, de către omul de afaceri american Gene Haas, în 1983. Haas Automation a început a produce maşinării pentru linii de producţie industriale — tot soiul de maşinării pentru tăieri, ştanţări, şlefuiri şi alte procese. Practic, maşinăriile Haas pot fi parte din liniile complexe de asamblare a componentelor sofisticate, sau pot servi pentru producţia mai mică de piese în ateliere specializate. Compania şi-a tot răspândit activitatea în domeniul acestor maşinării industriale, iar aceste utilaje fac parte azi din echiparea multor fabrici din lume. Şi, de fapt Haas Automation a ajuns una din cele mai mari companii la nivel global în acest sector, ei fiind şi printre primii care insistaseră pe dirijarea computerizată a acestor maşinării.
Astăzi, computerizarea acestor maşinării industriale e un standard general în industrie, ceea ce înseamnă că aceste utilaje primesc schiţele 3D în CAD, de exemplu, şi pot şti exact cum anume să taie o piesă şi să o producă. Iar astfel întreg procesul industrial de la concepere şi design până la implementare în producţie e unul fluidizat cap-coadă, digitalizat.
Ei bine, tocmai un centru educaţional cu asemenea maşinării industriale Haas există la Străşeni. Centrul se află în incinta Colegiului de Inginerie din Străşeni şi operează din 2019 încoace. În acest centru există trei utilaje industriale mari, donate de Haas Automation — Haas VF-2, Haas ST-20 şi Haas TL-1 — acestea cuprinzând împreună cea mai mare parte a proceselor industriale. Mai există şi echipamente mai mici, adiţionale, iar partea fascinantă e că prezenţa acestor maşinării adevărate, moderne, din industria globală a zilelor noastre, îi ajută pe studenţii de la colegiul de inginerie din Străşeni să poată înţelege şi aplica în practică întreg procesul de care vorbeam mai sus, de la design grafic în CAD până la producţia piesele pe care au conceput-o în formă fizică finală.
Foto: Cele 3 tipuri de maşinării industriale Haas, prezente la centrul educaţional tehnic din Străşeni

Şi apropo, acest centrul educaţional Haas se află în incinta aceluiaşi edificiu unde-şi au sediul mai multe fabrici moderne din industria auto şi electronică, parte a zonei economice libere prezente la Străşeni. Aşa că studenţii la inginerie de aici pot vedea şi activitate industrială adevărată chiar în halele alăturate.
Foto: Sediul centrului educaţional Haas din Străşeni. Sursa foto: Andrei Ioniţă

Faptul că în Moldova s-au pus bazele unei asemenea conglomerări industriale şi educaţionale cu specific ingineresc e unul cu adevărat admirabil, or, anume asemenea conglomerate, în care teoria avansată, modernă, conectată cu realitatea, e însoţită de cunoaştere şi palpare a acestor procese în viaţa reală, dau de obicei cele mai bune rezultate în dezvoltarea unor generaţii noi de ingineri capabil să genereze progres.
Foto: Piese proiectate de studenţii din Străşeni şi produse la utilajele Haas. Sursa: Andrei Ioniţă
Foto: Incinta centrului educaţional Haas din Străşeni. Sursa foto: Andrei Ioniţă
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter