Legendara marcă DeLorean a reînviat cu un prim model electric, cu uşi de tip foarfecă, inspirat din filosofia lui DMC-12

31 Mai 2022, 12:31
Redacţia PiataAuto.md
DeLorean, marca americană ce a devenit legendară doar datorită unui singur model, DMC-12, dar mai ales datorită unu singur film, Înapoi în Viitor. Şi chiar dacă din 1983 până azi marca e doar istorie, admiraţia pentru acest model şi pentru marca în sine n-a contenit niciodată. Mai mult ca atât, unul din inginerii care au muncit la maşina originală, Stephen Wynne, a menţinut în viaţă până în prezent o succesoare a companiei originale, care se ocupa cu producţia de piese de schimb pentru modelele DMC-12 şi mentenanţa lor tehnică. Acelaşi inginer şi compania sa au promis în toamna anului trecut o revenire spectaculoasă a mărcii DeLorean, iar acum promisiunea a fost îndeplinită, iar primul model al mărcii reînviate a fost dezvăluit.
Filosofia modelului original era una de greutate redusă, datorită unui schelet cu structură în formă de X. Maşina făcea uz de un motor V6, despre care puţini ştiu că era de origine Peugeot şi Volvo, fiind dezvoltat în colaborare de către cele două companii. Acel motor de 2.9 litri livra 132 CP şi 207 Nm, iar întreaga maşină cântărea 1,233 kg. Nu era foarte rapidă, însă, fiind desenată de Giugiaro şi câştigându-şi renumele dintr-un film notoriu, maşina a devenit o legendă.
Foto: DeLorean DMC-12 original, de acum 4 decenii

Noua maşină electrică, lansată acum, preia o bună parte din filosofia originală de design, însă nu e doar un produs inspirat din forme retro. Noul model se va nume Alpha5 şi aplică o siluetă oarecum similară, cu uşi de tip foarfecă, ceea ce-i va garanta imediat admiraţia de continuator al legendei originale.
Maşina e totuşi mai aerodinamică, având o siluetă ceva mai coborâtă şi cu linii ce urcă şi coboară superb de lin. Privite din lateral, apropo, portierele sunt suficient de mari încât să permită accesul atât pe locurile din faţă, cât şi pe cele din spate.
De altfel şi designul noului model a fost elaborat de italienii de la Italdesign, fondată cândva de Giugiaro, aşa că şi aici creatorii actualului DeLorean au rămas consecvenţi faţă de ideea originală a legendei. Şi designerii italieni au jonglat superb cu formele şi luminile, inclusiv cu fâşiile LED, pentru a crea ceea ce putem numi cu siguranţă unul din cele mai frumoase automobile electrice din câte există azi în lume.
La nivel de parametri tehnici, datele anunţate poartă deocamdată un caracter provizoriu, până la omologare, dar ingineria noului model pare cât se poate de decentă. Maşina va accelera de la 0 la 60 mile, adică 96 km/h, în doar 2.99 secunde, deci putem intui circa 3.1-3.2 secunde până la 100 km/h. Va atinge o viteză maximă de 250 km/h, iar bateria va avea 100 kWh utilizabili. Cu această energie, maşina va dispune de o autonomie de peste 480 km.
Modelul măsoară aproape 5 metri lungime — 4,995 mm dacă e să fim mai exacţi — şi are peste 2 metri lăţime. La bord sunt oferite 4 locuri, inclusiv două scaune separate pe cel de-al doilea rând.
E interesant că display-ul central al sistemului multimedia e realizat într-o mărime mult mai discretă, DeLorean declarând că maşina lor e făcută pentru cei ce adoră să conducă în primul rând.
Un lucru e cât se poate de cert — noul DeLorean Alpha5 îşi va câştiga imediat un loc în inimile pasionaţilor prin designul său, or, putem să recunoaştem aproape unanim că e una din maşinile electrice cu cel mai superb design din zilele noastre.
Foto: Configuraţia interiorului lui DeLorean Alpha5
0
2,734
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!