Nissan vrea ca noul său SUV electric, Ariya, să fie primul automobil care va merge de la Polul Nord la Polul Sud

25 Mai 2022, 10:54
Redacţia PiataAuto.md
Nissan a fost acum 10 ani pionerul automobilelor electrice, lansând cu un curaj enorm modelul Leaf, care a spart gheaţa şi a fost cel care a început a populariza ideea că maşinile electrice pot exista nu doar la saloane auto ca şi concepte, ci şi ca vehicule cu adevărat utilizabile în fiecare zi. Mai apoi, după câţiva ani în care Nissan Leaf a fost un model de referinţă, japonezii au rămas cu mult în urmă, chiar şi Leaf-ul de generaţie nouă părând a fi mult mai înapoiat tehnologic decât tot ce se lansează în zilele noastre. Odată cu noul SUV electric Ariya, însă, Nissan vrea să scrie din nou istorie. Şi pentru a scrie istorie, cei de la Nissan vor ca noul lor model să fie prima maşină din lume care ar merge de la Polul Nord la Polul Sud.
Expediţia se anunţă a fi una extraordinar de dificilă, necesitând un an de pregătiri, pentru a demara în martie 2023, de la Polul Nord. La volan va fi aventurierul britanic Chris Ramsey, iar acesta va avea de parcurs un traseu de 27,000 km de la un pol la celălalt, traseu care va trece prin America de Nord, cea centrală şi de Sud, după care, din Ushuaya se va naviga spre Antarctica. Fireşte, pentru că cei doi poli nu au doar uscat între ei, ci şi oceane, maşinile vor parcurge unele segmente maritime la bordul unor ambarcaţiuni.
Dar şi aşa, SUV-ul electric va fi impus, practic, să meargă prin toate condiţiile geografice şi climaterice ale plantei, cu toate variaţiile posibile — de la geruri extreme până la călduri toride. Se va merge pe drumuri bune şi rele, aşa cum sunt ele în ţările traversate.
Maşina va fi echipată cu anvelope mai mari, specializate, iar pe lângă asta vor mai exista şi alte modificări la suspensie. Modelul e în versiune e-4ORCE, va avea tracţiune integrală şi va fi asisat de un al doilea exemplar, standard, pe durata uscatului. Dacă-i reuşeşte misiunea, Nissan Ariya va deveni, astfel, primul automobil din lume car reuşeşte să călătorească între cei doi poli ai pământului.
Fiindcă vorbim de o maşină electrică, provocările vor fi imense, atât la disponibilitatea locurilor de încărcare, mai ales în zonele pustii, cât şi la faptul că gerurile şi căldurile extreme vor pune la încercare bateria şi autonomia ei reală în asemenea condiţii.
0
1,674
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!