O navă cu diesel provenind din Rusia, refuzată de muncitorii a 3 porturi din Olanda şi Suedia, în contextul războiului din Ucraina

5 Mai 2022, 11:33
Redacţia PiataAuto.md
Un caz neobişnuit e în plină derulare în aceste zile şi implică nava Sunny Liger, care transportă la bordul său 60 mii de tone de diesel provenind din Rusia. În ultimele zile, nava a fost refuzată de muncitorii din 2 porturi din Olanda şi încă un port din Suedia, într-un gest de solidaritate a acestora în contextul războiului Rusiei în Ucraina.
Prima întrebare, care ar putea apărea, ar fi legată de faptul că navele ruseşti au deja interzis în porturile din UE. Dar nava Sunny Liger nu e una rusească, navigând sub steagul Insulelor Marshall, iar astfel nu intră sub sancţiunile UE. Totuşi, solidaritatea muncitorilor din porturi nu face distincţie între găselniţele birocratice, şi o dată ce nava transportă diesel din Rusia, aceştia au refuzat pur şi simplu să o descarce, şi i-au transmis... să plece înapoi.
Nava a fost încărcată în portul Primorsk din Rusia, la 24 aprilie plecând de acolo şi navigând prin Marea Baltică spre Suedia, în portul Gothenburg, unde ar fi trebuit să-şi descarce încărcătura de la bord.

Mai mulţi activişti, însă, urmăresc traficul maritim şi identifică navele care transportă produse petroliere sau energetice din Rusia şi avertizează porturile şi publicul. Aşa s-a întâmplat şi aici, un activist a sunat la sindicatul muncitorilor portuari din Suedia şi i-a informat despre încărcături. Şi atunci când nava se apropia de port şi a intrat în contact cu aceştia, autorităţile portului au informat echipajul navei că sindicatul muncitorilor refuză să-i descarce, sub pretextul riscurilor de securitate. Echipajul a fost îndemnat să-şi vadă de drum şi să-şi caute alt port, dacă va găsi unul.
Cei de pe navă au luat decizia să meargă spre Rotterdam, în Olanda. Însă şi aici, când s-au apropiat de ţărm, tot sindicatul muncitorilor din port a fost cel care a refuzat-o, iar autorităţile portuare au mai trimis încă o dată nava înapoi, fără a-i permite intrarea în port. Nava a mai încercat să meargă şi în Amsterdam, dar şi cei de acolo au avut aceeaşi poziţie solidară, iar navei i-a fost interzisă intrarea în port, muncitorii refuzând s-o escorteze şi s-o descarce.
Acum nava stă ancorată de câteva zile încoace lângă Amsterdam, în mare. Cei din port au întrebat echipajul dacă au suficientă mâncare şi combustibil la bord, aceştia au declarat că deocamdată au provizii, aşa că nu a fost declarată vreo urgenţă. La momentul publicării acestui articol, datele de trafic maritim în timp real arătau că Sunny Liger încă stă ancorată, desenând cerculeţe cu mişcarea sa, datorită curenţilor maritimi. Cei din port au sfătuit-o să facă cale întoarsă spre Primorsk, dar echipajul navei preferă să aştepte deocamdată.
0
9,509
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!