Pe traseul Chişinău-Ungheni au apărut figurine de copii la trecerile de pietoni

14 Mai 2022, 08:45
Redacţia PiataAuto.md
Pe traseul Chişinău-Străşeni-Ungheni — unul din cele mai prost proiectate trasee reparate în ultimii ani în Moldova din punct de vedere al siguranţei, mai ales în sectorul Chişinău-Bucovăţ — au apărut primele figurine de copii la una din trecerile de pietoni. Şi e discutabil, dacă această măsură va spori siguranţa ori, dimpotrivă, peste puţin timp şoferii se vor obişnui şi vor ignora şi pietonii reali.
Sursa foto: Facebook / grupul GBM.Online / Maxim Cliopov

Figurinele au fost instalate la o trecere de pietoni unde, cu doar câteva zile în urmă, a fost accidentat un bărbat. Figurinele reprezintă un copil de vârstă şcolară, cu rucsac în spate şi elemente reflectorizante pe el, care lasă impresia că vrea să înceapă traversarea drumului. Figurina e amplasată la circa 40-50 cm după trecerea de pietoni. Din câte se pare, autorităţile care au instalat aceste siluete mizează pe o reacţie impulsivă a şoferilor, care vor apăsa pe frână când vor observa figurina şi vor încetini. Dar, practica în asemenea cazuri arată că mai ales şoferii care circulă des pe acelaşi traseu, devin apoi imuni şi acest element vizual şi-şi pot reduce vigilenţa în raport cu alţi pietoni reali care apar acolo.
Sursa foto: Facebook / Alexandr Stratan

Şi apoi, din imagini se poate vedea cât de nesecurizată e această trecere de pietoni, în esenţă. Marcajul rutier abia se vede, pe marginea drumului nu există decât acostament expus traficului, iar drumul, având o barieră de beton pe mijloc, presupune că şoferii de pe celălalt sens de deplasare sunt obligaţi să oprească abia când pietonul ajunge la jumătatea drumului, pe lângă faptul că s-ar putea pur şi simplu să nu vadă pietonul. Problema e că atunci când ajunge la jumătate, acel pieton nu are o insulă de siguranţă, ci doar 20 cm de spaţiu convenţional, cât e grosimea efectivă a barierei. Iar dacă vor traversa 3-4 pietoni sau mai mulţi — spre exemplu un grup de copii — inevitabil aceştia vor trebui să se afle şi pe partea carosabilă.
Sursa foto: Facebook / Alexandr Stratan

Deci, cu o figurină de carton această trecere nu a devenit mai sigură, poate doar în primele zile. S-au aplicat figurine şi se poate raporta că s-a încercat sporirea siguranţei. Dar, de fapt, problema cea mai gravă, de proiectare proastă a acestei treceri şi a o mare parte din traseu, nu o rezolvă nimeni. Şi atât timp cât vom avea asemenea drumuri gândite doar ca fâşii de asfalt din punctul A în punctul B, fără ca cineva să gândească la siguranţa adevărată şi completă a traficului, vom avea, din păcate, şi accidente grave. Pentru că se poate da în permanenţă vina pe şoferi că nu opresc la o trecere de pietoni ca asta, dar e mult mai greu să faci inginerie corectă de proiectare, ca să excluzi riscurile la minim.
0
14,897
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!