Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aceasta e maşina electrică, creată în România, la Cluj-Napoca, de ingineri cu experienţă în industria auto

30 Mai 2022 - 16:07
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, în România, la Cluj-Napoca, a fost dezvăluită o primă maşină electrică, despre care s-ar putea să fi auzit măcar ceva, sau poate ai prins expresia Tesla de la Cluj, pe care i-au atribuit-o unele entităţi de presă. Hai să vedem, însă, cât de consistent e designul şi ingineria acestei maşini şi cât de serioasă e expertiza oamenilor care au creat-o.
În primul rând, maşina e una conceptuală, trebuie să spunem din start, însă prototipul produs e unul funcţional, deci nu vorbim de vreo premieră digitală, pur teoretică, ci de un exemplar produs cu adevărat. Nu are un nume sonor deocamdată, ci unul generic, fiind numită simplu, E-Car Concept, iar echipa care a creat-o, conglomerată într-in start-up, e numită NewCar4Future.
Maşina electrică de la Cluj e propulsată de două electromotoare, fiecare din ele integrat în câte una din roţile spate. Deci, nu se aplică o reţetă precum Tesla, cu un electromotor pe fiecare punte (pe versiunile Dual Motor), ci o reţetă mai apropiată de Rimac, unde motoarele sunt poziţionate aproape de roţi, iar rolul de diferenţial e preluat de soft. În cazul maşinii electrice româneşti, cuplul sumar al celor două motoare e de 1,500 Nm, iar puterea e de 330 CP.
Designul e unul autentic, conceput de asemenea în România, de către Peter Szabo, iar caroseria e realizată din fibră de carbon pentru a fi mai uşoară.
Datorită faptului că a economisit la greutate, maşina a putut să facă uz de o baterie mai mică, de doar 56 kWh, care ar trebuie să-i asigure o autonomie de 350 km, ceea ce rezultă într-un consum mediu de sub 16 kWh/100 km. Încărcarea completă a bateriei, la prize fast-charge, nu va dura mai mult de 2 ore.
E interesant că maşina are portiere fără cadru superior metalic, în stil Tesla, iar designul nu s-a oprit la exterior. Electromobilul are un habitaclu complet, inclusiv un display enorm pe centru, cu interfaţă operabilă. Iar aici ajungem la cele mai interesante lucruri, şi anume experienţa inginerilor ce au creat acest proiect.
Proiectul a fost dezvoltat la Cluj în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi cu alţi entuziaşti, dar promotorul întregii idei e Voicu Oprean, tot el fondator al companiei IT Arobs. De asemenea, şi inginerii care au lucrat la proiectarea şi softul maşinii electrice vin de asemenea cu experienţa Arobs. Acum numele ăsta ar putea să nu ne spună prea multe, dar, de fapt, cei de la Arobs, prin oficiile lor din mai multe ţări, inclusiv România şi Moldova, furnizează servicii de proiectare inginerească şi soft-uri pentru o mulţime de producători auto. Iar expertiza acestor ingineri ţine de interfeţe multimedia, interfeţe ale cadranelor de bord, softuri şi elemente de control electronic a tot soiul de module din construcţia unei maşini — de la portiere la control al motoarelor, sisteme telematice şi chei electronice de acces. Pe lângă partea de soft şi electronică, inginerii mai au experienţa proiectării şi a unor module mecanice, prin urmare, chiar dacă nu au produs niciun automobil propriu până acum, munca lor e deja implementată pe sute de modele auto, mai ales a mărcilor din Germania, Franţa, Japonia, România, China şi SUA.
Iar asta face ca acest proiect al maşinii electrice româneşti să nu fie doar o primă şi unică demonstraţie, cu perspective ambigue şi puţin probabile. Dimpotrivă, e realizat din ingineri care sunt printre cei mai buni din România în tehnologiile de azi din industria auto, prin urmare întregul proiect e unul mult mai realist şi mai maturizat ca idee şi expertiză.
Creatorii acestui automobil spun că investiţiile totale în conceperea şi crearea acestui automobil electric se cifrează la circa 500,000 euro. Următoarea etapă ar fi finalizarea unor mici detalii necesare pentru omologare la RAR şi producţia unei serii de minim 10 exemplare viabile pentru teste mai extinse, după care s-ar putea ajunge şi la producţia de serie a unui automobil derivat din acest concept.
Vezi mai jos şi un scurt video, publicat de echipa care a creat acest automobil electric românesc.

Sursa foto: portalsm.ro, playtech.ro, capturi video
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter