(VIDEO) Acesta e Brabus Crawler, maşina cu 900 CP, dar fără uşi, creată pentru dunele de nisip din deşert

6 Mai 2022, 11:39
Ilie Toma
Cândva, demult, era aproape firesc ca offroader-ele create pentru deşert să fie fără acoperiş, fără geamuri şi fără uşi, având maxim un soi de prelată pentru protecţia de soare. Apoi, au apărut sistemele de aer condiţionat, iar nisipul şi praful nu mai era dorit la interior, aşa că aceste offroader-e şi-au izolat oamenii de la bord de intemperiile exteriorului. Acum, însă, Brabus a lansat Crawler, un offroader fără uşi, în stil clasic, dar cu performanţe moderne ameţitoare.
Fireşte, Brabus Crawler e bazat pe Mercedes-AMG G63, dar Brabus a modificat deja acest model şi a creat anterior o versiune cu gardă la sol uriaşă, reproiectând întreaga suspensie cu elemente de kevlar. Acum n-a fost nevoie decât lucrat la caroserie, pentru a transforma maşina într-una decapotabilă, şi de dus elementele suspensiei la un nivel şi extrem, or, maşina lansată acum are 53 cm gardă la sol!
Cu o asemenea gardă uriaşă şi cu arcuri super durabile, maşina e pregătită să facă faţă salturilor pe dunele imense din deşert. Iar pentru acest scop, a primit şi noi amortizoare, proiectate special pentru anduranţa în asemenea condiţii, care sunt şi ajustabile la rigiditate şi amplitudine, în 12 poziţii.
Şi pentru că probabilitatea răsturnării e mare prin dune, maşina e echipată cu carcasă de protecţie de tipul celor din motorsport, iar scaunele de tip scoică au centuri asemeni celor pentru piloţii din cursă.
E neclar doar cum vor rezista display-urile imense de Mercedes la nisipul abraziv care va sări cu siguranţă din toate părţile prin deşert.
Sub capotă e motorul V8 de AMG, care avea 4.0 litri în versiunea sa de fabrică, dar care are 4.5 litri acum, datorită schimbării pistoanelor şi bielelor, care au mărit cilindreea efectivă. Motorul livrează acum 900 CP şi 1,250 Nm, fiind cuplat la aceeaşi cutie automată cu 9 trepte, şi un sistem de tracţiune integrală similar celui de pe G-Class-ul original, dar care a primit o punte portantă în faţă.
Cutia nu poate rezista la 1,250 Nm, aşa că motorul îşi limitează cuplul la 1,050 Nm, pentru a o proteja. Asta spune mult, de fapt, de gradul de overengineering actual al celor de la Mercedes, despre cât de mică e rezerva de rezistenţa la piesele standard.
Totuşi, chiar şi cuplul limitat, acest Brabus e surprinzător de rapid, accelerând de la 0 la 100 km/h în numai 3.4 secunde! Asta se întâmplă şi datorită faptului că a scăpat de o bună parte din caroserie şi a devenit mai uşor.
Viteza maximă nu e relevantă aici, pentru că maşina nu e făcută pentru autostrăzi, ci pentru dunele imense de nisip din deşerturile orientului mijlociu, iar să sari peste ele e antrenant şi la 100 sau 120 la oră. Iar acest Brabus e făcut mai multe ca oricare alt model pentru simpla distracţie prin deşert.
O distracţie elitistă, fireşte, că maşina costă 749 mii euro, iar ăsta e preţul de export din Germania, fără taxe de import locale. Vor fi construite doar 15 asemenea maşini, însă, aşa că probabil până ai ajuns la sfârşitul acestui text, cei de la Brabus au şi primit 15 apeluri de la şeicii din orientul mijlociu şi le-au şi vândut pe toate.
Vezi mai jos acest nou Brabus Crawler în acţiune, cu un sunet magnific.
1
1,678
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!