Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e noul BMW M4 CSL, reînvierea unei legende notorii din istoria mărcii

20 Mai 2022 - 10:43
Ilie Toma
BMW a lansat astăzi noul M4 CSL, iar odată cu asta a reînviat inscripţia CSL pe un nou model, inscripţie care are o conotaţie legendară în gama BMW. Într-atât de legendară, încât un nou model, care să o poarte, nu poate nimic mai puţin decât genial. Este oare noul M4 CSL aşa?
Legenda din istoria mărcii BMW, despre care vorbim, este, fireşte, modelul 3.0 CSL, prezentat în 1972, acum exact 50 de ani. Pe atunci BMW l-a angajat pe Jochen Neerpasch, pentru a angaja 25 de ingineri talentaţi pentru crearea unei divizii de performanţă, care avea să devină divizia M. Aceştia au creat un BMW 2002 de cursă, şi un 3.0 CSL, adaptându-l apoi pe ultimul şi pentru o versiune civilă. Acel BMW 3.0 CSL civil avea un motor de 3.2 litri sub capotă, cu 6 cilindri în linie, care dezvolta 206 CP, iar litera „L” de la urmă însemna că maşina era una uşurată. S-au produs doar 167 de asemenea maşini în istorie, iar noi am avut ocazia să conducem un asemenea BMW 3.0 CSL legendar, ce aparţinea diviziei de maşini clasice a celor de la BMW. E exemplarul din imaginea de mai jos, iar fotografia e făcută chiar în timpul testului nostru drive.
Aşadar, cât de mult se poate ridica noul BMW M4 CSL la înălţimea unei asemenea legende? În primul rând, se bazează în mod evident pe platforma superbă a actualelor BMW M4 şi M3, iar despre M3 şi motorul său noi am declarat că e unul din cele mai savuroase şi bune automobile ale timpurilor noastre, după ce l-am condus prin Alpi mai mult de o săptămână. În al doilea rând, noul BMW M4 CSL a fost uşurat faţă de un model de serie, ajungând la 1,625 kg. Nu e o greutate tocmai mică, dar şi motorul de sub capotă, din zilele noastre, livrează mult mai mult decât cei 206 CP ai legendei de acum 50 de ani.
Motorul de 3.0 litri twin turbo, cu 6 cilindri în linie, dezvoltă, de fapt, 550 CP şi 650 Nm, deci cu 40 CP mai mult decât un BMW M4 Competition standard. Toate sistemele de lubrifiere şi răcire ale acestuia sunt de nivelul unei maşini pregătite de circuit, în stilul la M4 GTS. Există şi frâne standard de ceramică. Ba mai mult ca atât, există un sistem de control al tracţiunii cu 10 gradaţii, mai multe din ele fiind special concepute pentru circuit. Deci, noul M4 CSL va putea fi alergat în continuu pe circuit, rezistând forţelor laterale şi unui condus la limita de sus al performanţelor sale.
Şi apropo, performanţele sunt ameţitoare, chiar şi statistic. Doar 3.7 secunde până la 100 km/h! Şi o viteză maximă de 307 km/h.
Şi, dincolo de toate, există elemente de carbon în stilul modelelor veritabile de performanţă şi mai există un milion de alte mici detalii, concepute pentru a contura o legendă modernă.
Se întâmplă rar să spunem despre un model din zilele noastre că are un potenţial de a deveni legendar, dar acest M4 CSL are cu siguranţă toate ingredientele, iar lansarea sa la exact 50 de ani ai diviziei BMW M spune mult despre efortul pe care l-au pus inginerii şi întreaga companie în acest model. Aşa că, oricât ar costa el acum, peste doar câţiva ani va costa dublu sau triplu, iar peste 10-20 de ani aceste maşini vor fi piese de colecţie pentru cei mai mari căutători de comori motorizate.
Şi apoi, BMW va produce doar 1,000 exemplare de M4 CSL. Deci, e garantată şi exclusivitatea absolută. Vezi mai jos şi un scurt video cu noua creaţie BMW M.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter