(VIDEO) Cum erau dezvoltate camioanele Scania acum aproape 50 de ani, cu design Giugiaro şi inginerie modulară

17 Mai 2022, 17:50
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele Scania erau deja respectate în ţările nordice ale Europei încă de pe la mijlocul secolului trecut, dar adevărata reputaţie globală şi a fost obţinută odată în două etape, iniţial cu dezvoltarea motorului V8 la sfârşitul anilor 1960, apoi cu lansarea aşa numitei Serii 2, sau generaţia a doua de camioane, care era concepută modular, proiectându-se din start o întreagă gamă nouă de vehicule, de toate dimensiunile necesare, pentru toate pieţele necesare, cu folosirea elementelor comune între ele.
Puţini dintre noi ştim, dar atunci Scania l-a contractat pe renumitul Giorgetto Giugiaro şi casa sa de creaţie Italdesign pentru a crea formele noii game de camioane. Iar Giugiaro e un nume ce a semnat unele dintre cele mai glorioase modele din istoria automobilelor!
Foto: Giorgetto Giugiaro, prezentând designul noilor camioane Scania acum aproape 50 ani

Pentru Scania, el a conceput designul încât să fie modular şi raţional, iar aceleaşi principii generale sunt aplicate şi azi. Dezvoltarea noilor camioane Scania a început în 1973 şi a durat până în 1980, când a fost primul camion din noua generaţie conceptuală. Aşa că a fost un proces lung de muncă de design şi inginerie, care a determinat mai apoi tranziţia Scania într-o nouă epocă a succesului global.
Video-ul de mai jos, din arhiva Scania, e un o incursiune superbă şi plăcută în istoria neştiută a dezvoltării acestui camioane Scania, vorbind despre toate aspectele importante — de la design până la siguranţă, de la inginerie până la miile de teste făcute cu aceste camioane până la producţie, de la metode curioase aplicate de în dezvoltarea acestor camioane până la lucruri cu totul fascinante, precum testele în studiouri de sunet, sau testele de rezistenţă a cabinelor la deformare, cu 15 tone puse deasupra, care arată cât de minuţios dezvoltau încă acum 50 de ani suedezii acele camioane Scania! Or, ăsta e adevăratul overengineering în materie de camioane, şi nu în zadar aceste camioane au fost poreclite mai târziu „cai nepretenţioşi de lucru”, pentru fiabilitatea exemplară.
După acest video, a garantată o admiraţie uriaşă pentru inginerii de acum 50 de ani, or, aceste camioane au fost cu adevărat extraordinare şi au determinat istoria şi reputaţia Scania pe care o ştim azi. Video-ul are subtitre în engleză şi traduceri automate în alte limbi, aşa că asigură-te că le incluzi din comenzile player-ului.
0
2,434
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!