(VIDEO) Cum funcţionează un intercooler într-un motor Toyota, transparent şi filmat cu încetinitorul

4 Mai 2022, 19:11
Redacţia PiataAuto.md
Intercooler-ul e o piesă pe care o au mai multe motoare moderne, despre care mulţi ştiu principiul de funcţionare, dar demonstrarea acestuia pe viu, în formă experimentală, e şi mai intrigantă. Un youtuber din SUA a organizat întreaga demonstraţie pe viu, filmată cu încetinitorul, pentru a fi cât mai elocventă.
Simplu vorbind, rolul intercooler-ului e ca aerul de admisie să fie răcit după comprimarea sa de către turbină. Astfel, aerul trece iniţial prin filtrul de admisie, apoi prin turbosuflantă, iar ulterior prin intercooler pentru a se răci, după care spre galeria de admisie şi cilindri, pentru combustie. Ideea de bază e că, reducându-se temperatura aerului, acesta devine mai dens, iar astfel mai mult combustibil poate fi ars împreună cu acest aer, ceea ce rezultă într-o putere sporită a motorului.
Youtuber-ul a creat pereţi laterali transparenţi pentru un intercooler, pe care l-a conectat la un motor de Toyota. Pereţii transparenţi, împreună cu folosirea unui pulverizator, au permis observarea elocventă a funcţionării intercooler-ului în acţiuni, la diferite turaţii şi setări ale motorului. Apoi au urmat şi măsuri de temperaturi, şi alte mici ajustări, până când intercooler-ul cu pereţi făcuţi manual a cedat.
Dar a cedat abia la finalul experimentului, aşa că video-ul de mai jos arată foarte clar tot ce se întâmplă într-un intercooler.
0
7,274
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!