(VIDEO) Cum se repară panourile spate ale unui Mercedes E-Class W213, într-un service specializat, după un accident

8 Mai 2022, 11:45
Redacţia PiataAuto.md
Metoda de reparaţie a unei aripi spate în cazul maşinilor moderne e foarte diferită de o aripă faţă, iar aceste informaţii sunt din categoria celor care sunt foarte evidente pentru unii, mai ales profesioniştii în reparaţii, şi aproape necunoscute pentru alţii, care nu şi-au pus problema studierii acestui aspect. Pe scurt fie spus, dacă o aripă faţă poate fi demontată şi înlocuită cu alta nouă, atunci aripa spate e, de obicei, parte dintr-o structură mai mare, împreună cu montantul spate şi conturul acoperişului până la montantul faţă, iar înlocuirea ei se face doar parţial, prin tăiere şi sudare.
Sigur, vorbim aici de cazul unei reparaţii aşa cum e ea recomandată inclusiv de producători, dar şi de service-urile specializate. Nu luăm în calcul micile îndoituri ale unei aripi, care pot fi eventual reparate prin dezdoire cu vacuum, ci afectarea mai vizibilă a unei aripi. Şi, din nou, nu luăm în calcul reparaţiile cu kilograme de chit, care să acopere acele îndoituri, ci înlocuirea piesei.
Şi, aşa cum spuneam, pentru că aripa spate e de obicei parte a unei componente integre de caroserie, ce merge spre linia acoperişului şi ambii montanţi, înlocuirea panoului spate înseamnă de obicei tăierea lui din zona mediană a montantului spate. La majoritatea maşinilor panoul spate e din două straturi, cel interior având elemente de rigiditate, iar cel exterior fiind doar cu rol estetic. Piesa comandată nouă la fabrică vine, de asemenea, până spre zona mediană a montantului, de obicei. Iar marea întrebare e cum se unesc aceste piese.
Foto: Tăierea aripii spate

Ei bine, în zona montantul se face fie o sudură cu placă pe interior, după care se şlefuieşte exteriorul, fie o fixate cu buloane şi nituri, cu ajutorul unei plăci similare. Fixarea cu buloane poate suna ca o metodă barbară, dar, de fapt, integritatea structurii reparate poate fi mai bună la fixare prin buloane decât la sudură. Atunci când se reconstituie elemente de integritate structurală, cu mar fi lonjeroanele, în zilele noastre se aplică asemenea fixări cu nituri şi buloane. Aplicarea unei sau altei metode mai poată fi dictată de producător şi în funcţie de metalul folosit la acel panou de carosiere — oţel sau aluminiu, de exemplu.
Foto: Maşina după tăierea aripilor spate

Iar după sudare şi contopire, pe exterior cele două piese sunt şlefuite la un nivel, după care se aplică grundul şi la final vopseaua. Deci, o maşină reparată spate nu va mai avea o aripă absolut integră la la blocul optic spate până la montatul faţă, dar asta e absolut normal, şi anume această metodă e cea recomandată, or, acest tip de reparaţie permite asigurarea rigidităţii structurale corecte a maşinii şi păstrarea aceluiaşi nivel de siguranţă dacă maşina mai nimereşte într-un alt accident.
Foto: Noua aripă spate, după montare şi sudare

Pentru unii poate suna înfricoşător ideea că o maşină care a fost lovită vreodată într-o aripă spate şi a fost reparată astfel, are aripile spate „din bucăţi” deja, şi poate dacă au încredinţat maşina unui service calificat şi au primit-o reparată nici nu şi-au pus problema despre cum s-a făcut acea reparaţie. Alţii ar putea constata că o maşină pe care au cumpărat-o la mâna a doua are urmele unei asemenea reparaţii şi-şi pot imagina că e mai bine să fugă de acea maşină, preferând una care are doar „un pic” de chit, prezumând că asta înseamnă un accident mai puţin grav. Dar nu e aşa. De fapt, dacă dai peste urmele unei asemenea reparaţii cu tăiere şi sudare, ai de-a face cu semnele unei reparaţii mai profesioniste, în care s-a mers ca la carte, în timp ce chitul aplicat pentru mascarea problemelor denotă o reparaţie mai ieftină şi mai puţin profesionistă. Iar dacă vrei să afli cât de grav a fost accidentul, pur şi simplu poţi cere poze şi informaţii de la proprietarul vechi, un proprietar onest neavând vreo problemă să-ţi relateze, mai ales dacă maşina a fost apoi reparată profesionist.
Vezi mai jos această metodă de reparaţie pe exemplul unui Mercedes-Benz E-Class W213, care a suferit un accident mai grav şi a necesitat şi realinierea elementelor de structură. Reparaţia a fost filmată în detaliu într-un service specializat.
0
3,036
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!