(VIDEO) Cum se semnalizează traseele în reparaţie în Moldova: pe traseul Chişinău-Străşeni te pomeneşti brusc cu obstacole în faţă

15 Mai 2022, 09:11
Redacţia PiataAuto.md
Din păcate marea majoritate a drumarilor din Moldova neglijează grav regulile elementare de siguranţă la semnalizarea traselor în reparaţie. Uneori semnul de atenţionare poate fi pus direct pe un camion care deja lucrează, alteori în cazuri mai bune un indicator poate fi pus abia vizibil la vreo 20-30 metri înainte de asta, chiar dacă e vorba de un traseu naţional, de viteză. Nici vorbă de atenţionare repetată a lucrărilor cu sute de metri înainte, nici vorbă de săgeţi luminoase mari, vizibile de departe, cum se practică în alte ţări. Drumarii din Moldova adeseori muncesc după principiul „da ce, nu se vede?” şi par să nu fie ghidaţi de vreun act oficial care ar stabili reguli clare cum trebuie semnalizate lucrările în siguranţă. Iar din această cauză se produc adeseori accidente şi riscului sunt supuşi nu doar şoferii, ci şi însuşi drumarii.
Foto: Semnalizare lucrări de reparaţie în Germania, asociată cu alte indicatoare plasate anterior

O situaţie elocventă a fost filmată ieri pe traseul Chişinău-Străşeni, în apropiere de Vatra, de camera de bord a unui şofer. Acesta circula pe banda stângă pe un sector de drum cu sensurile de circulaţie despărţite de o barieră de beton pe centru şi nimic nu prevestea petrecerea unor lucrări de reparaţie pe acest traseul extraurban. La un moment dat, însă, s-a pomenit în faţa sa cu un indicator vertical, pus drept pe mijlocul benzii sale. Asemenea indicatoare verticale sunt de obicei folosite ca delimitatoare ale unei benzi aflate în reparaţie şi uneia care se circulă, pentru atenţionare, puse în repetiţie pe lungimea benzii. Dar însăşi indicatorul nu-l poate substitui pe cel ce anunţă lucrările, pe cel ce ar trebui să anunţe îngustarea fluxului de trafic şi trecerea de pe banda stângă pe cea din dreapta, pe cel ce ar limita viteza în zona de reparaţie. Să pui un asemenea indicator primul, direct pe mijlocul unei benzi de pe un traseu extraurban unde se circulă cu 90 km/h e neglijenţă criminală, întrucât se poate solda cu accidente grave, inclusiv cu riscul asupra vieţilor omeneşti.
Acest şofer a frânat şi a luat brusc spre dreapta, având noroc că nu avea o maşină alături, apoi pe următorul l-a ocolit spre stânga, după care a schimbat banda. Dar ce se întâmpla dacă era noapte, dar avea lumini din faţă, dar era ceaţă sau ploaie şi vizibilitatea era mai mică, dar avea un automobil alături? Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online / Gorelov Nikolai
0
4,856
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!