(VIDEO) Cum sună un motor V16 de doar 1.5 litri din anii 1950, care scotea 592 CP

19 Mai 2022, 20:44
Redacţia PiataAuto.md
Da, chiar dacă în prezent bolizii de Formula 1 au doar motoare V6, au fost timpuri în care acestea aveau motoare V8, iar mai înainte V12, iar şi mai înainte — V16, spre exemplu. În anii 1950, una din echipele principale din Formula 1 era British Racing Motors, iar vehiculul de mai jos e recrearea bolidului original din acei ani, cu motor V16, de doar 1.5 litri!
Motorul ăsta, de fapt, a fost o creaţie genială, a vârfului ingineriei britanice din acea perioadă. Numărul mare de cilindri îi permitea să atingă turaţii aproape ireale pentru zilele noastre, 11,800 rpm în regim normal. Iar cei de la Rolls-Royce l-au luat la o testare proprie şi au concluzionat că motorul poate rezista şi la 14,000 rpm!
Acesta folosea compresoare mecanice ce-i asigurau un boost de 72 psi în admisie, iar astfel propulsorul ăsta, din doar 1.5 litri scotea o putere imensă de 592 CP! Deci, aproape 600 CP dintr-un motor de doar 1.5 litri, şi asta pentru că avea 16 cilindri, nu 3, cum se practică azi, şi pentru că era construit să reziste unei asemenea presiuni şi unor asemenea turaţii.
Ceea ce vedem aici, e o reconstrucţie a modelului original BRM P15, făcută în timpurile noastre, de către aceeaşi companie, care a creat deocamdată doar 3 asemenea bolizi, doi dintre care s-au vândut în colecţii exclusiviste cu preţuri exorbitante, iar al treilea, cel mai probabil va ajunge obiect de închiriat pe circuite sportive pentru clienţi dornici de un week-end de neuitat. Şi, la cum sună acest motor, cu siguranţă e de neuitat. Vezi totul mai jos, neapărat cu sunet.
0
10,559
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!