Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Istoria neştiută a motivelor pentru care Scania a conceput motorul V8 în anii 1960

27 Mai 2022 - 19:42
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele V8 sunt parte din însăşi identitatea camioanelor Scania în zilele noastre, de multe decenii încoace. Toate camioanele de top Scania au asemenea motoare, în diferite ipostaze de putere, inclusiv motorul de pe cel mai puternic camion de serie din lume, Scania S770, un exemplar al căruia l-am filmat acum un an în Chişinău şi despre care ne-a povestit chiar proprietarul său, originar din Norvegia. Dar, deşi azi pare că propulsoarele V8 există în gama Scania de la începuturile istoriei mărcii, de fapt motorul V8 a fost conceput abia în anii 1960, iar motivele din care V8-u Scania a fost conceput sunt cât se poate de curioase.
Încă în 1964, inginerii Scania, împreună cu o echipă de ingineri delegată de autorităţile din Suedia, studiau intens necesitatea ridicării limitei de viteză pentru camioane. Iar în 1964 în Suedia încă se circula pe partea stângă a drumului, deşi majoritatea maşinilor aveau volan pe stânga, după cum menţionam în articolul recent despre marea schimbare a traficului în Suedia din 1967, de la circulaţia pe stânga pe cea de pe partea dreaptă. Astfel, în 1964 camioane, care aveau şi ele volan pe stânga, circulau tot pe stânga, iar pe lângă asta limita de viteză pentru ele era de doar 50 km/h.
Asta ducea, inevitabil, la un număr mare de depăşiri, pe care ceilalţi şoferi de autoturisme le efectuau pentru a depăşi camioanele lente. Şi într-o ţară în care volanul era pe stânga în maşini şi se circula tot pe stânga, şoferii nu aveau siguranţa lipsei de trafic din faţă în asemenea manevre, iar astfel numărul accidentelor era mult prea mare.
Inginerii Scania şi cei delegaţi de autorităţi au făcut teste şi măsurări cu două camioane de diferite lungime şi au concluzionat că o viteză mai mare de deplasare, de 70 km/h, reduce substanţial necesitatea depăşirilor din partea altor maşini şi sporeşte siguranţa. În rezultat, limita de viteză pentru camioanele de tonaj maxim a fost crescută la 70 km/h. De asemenea, s-a decis că începând cu 1969 camioanele cu remorci vor putea avea o masă totală de 50 tone, sporind astfel eficienţa transporturilor. Iar aceste modificări în reglementările traficului i-au şi făcut pe cei de la Scania să dezvolte motorul V8.
Şi nu pentru a spori viteza maximă a camioanelor lor. Pe atunci inginerii au concluzionat că, pentru a menţine o viteză de 70 km/h a unui camion de 50 tone, complet încărcat, sunt suficienţi 200 CP. Motivul era asigurarea forţei de înaintare în pante, pentru ca şoferul să fie nevoit la mai puţine retrogradări de transmisie. Motoarele prea slabe impun camioanele la încetiniri când urcă dealuri, eficienţa scade, viteza medie de asemenea, iar maşinile formează cozi de trafic din spate. Cu alte cuvinte, un camion mare, cu motor slab, nu poate ţine ritmul cu traficul general, iar asta însemna că era nevoie de un motor puternic, cu multe rezerve care să poată fi folosite de camioanele Scania.
Aşa a fost dezvoltat şi conceput primul motor V8 Scania, cu numele DS14. Era un motor de 14.0 litri, diesel, supraalimentat, ce dezvolta 350 CP la 2,300 rpm. Cel mai puternic motor anterior Scania avea 260 CP, deci creşterea de putere adusă de motorul V8 a fost substanţială. Dotate cu noul propulsor, camioanele Scania putea accelera până şi încărcate în majoritatea urcărilor, şi puteau ajunge cu uşurinţă până şi în vârful dealului cu viteza limită de 70 km/h. Acel motor dezvolta 1,250 Nm cuplu maxim, în anul 1969, când a fost lansat! Iar aceşti parametrii i-au făcut imediat pe şoferii de camioane Scania să se simtă regi ai şoselelor.
Foto: Construcţia primului motor V8 Scania

Motorul a apărut iniţial pe seria 140 de la Scania, numele venind tot de la cilindreea noul motor. Camioanele au devenit repede adorate, la ele privind cu jind şi şoferii altor mărci, iar Scania s-a impus ca o marcă lider de camioane nu doar în ţările Scandinave, ci pe o mare parte a continentului.
Vezi mai jos un film din arhiva Scania, care arată acea perioadă istorică de dezvoltare şi lansare a primului motor V8 Scania, motor care a derivat în noi şi noi propulsoare, Scania mândrindu-se şi azi cu propulsoarele V8 puternice de pe camioanele sale. Video-ul are subtitre în engleză, cu traduceri automate în alte limbi.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter