(VIDEO) Oameni şi maşini în Moldova: Iulian Roşca, tânărul care şi-a restaurat cu propriile mâini o Honda Civic VTi din anii 90

21 Mai 2022, 17:51
Redacţia PiataAuto.md
Iulian e un tânăr din Chişinău, într-o familie de oameni de artă, pictori dacă e să fim mai exact. De acolo i se trage simţul estetic, dar totodată a fost primul din familie care şi-a cumpărat o maşină, întrucât părinţii săi n-au avut una niciodată. Îi plăceau maşinile clasice americane, dar având un buget limitat pe atunci, şi-au cumpărat iniţial o Volga GAZ-24, considerând că e cea mai apropiată ca şi concept. De atunci şi până azi au trecut mai mulţi ani, iar între timp Iulian s-a regăsit în mod neaşteptat în filosofia maşinilor japoneze deţinând o primă Honda, apoi încă una.
Azi deţine o Honda Civic VTi din anii 90, un model cu un renumit motor VTEC sub capotă, construcţia căreia Iulian a învăţat-o pe parcursul restaurării până în cel mai mic detaliu. Şi asta pentru că a desfăcut maşina până la ultimul bulon. A desfăcut şi motorul până la cel mai mic component şi l-a modificat, pentru a-i adăuga cai putere în mod organic, prin mici perfecţionări a unei inginerii şi aşa geniale, inspirându-se de la comunităţi de pasionaţi Honda din alte ţări.
În rezultat, după mii de ore de muncă, cu propriile mâine, a obţinut o maşină japoneză clasică, modificată discret, cu gust, care scoate 200 CP sub capotă, fapt testat la un stand dyno. Apoi a mers cu ea, încă în vremuri de dinainte de războiul din Ucraina, la concursul internaţionale, traversând ţara vecină şi ajungând în Sankt Petersburg, locul unde acum un an se adunaseră pasionaţi de Honda din mai multe ţări la un eveniment internaţional. Şi a câştigat acolo un titlu special pentru măiestria cu care şi-a modificat maşina.
Iulian e un tânăr pe care pasiunea sa l-a învăţat să lucreze la maşini şi tot ea l-a ghidat să înţeleagă filosofia şi ingineria maşinilor japoneze. Îşi adoră Honda sa şi e mândru că a obţinut şi recunoaşterea internaţională a muncii sale. Şi, poate cel mai frumos lucru, e faptul să vedem că în Chişinău există asemenea tineri, care încă de la o vârstă atât de timpurie au o pricepere atât de profundă în mecanică şi au entuziasmul de a persevera independent, fără a fi împinşi de cineva, până la un nivel atât de avansat.
L-am vizitat pe Iulian în garajul său, pentru un nou episod din seria Oameni şi Maşini şi am vrut să-i aflăm împreună povestea, spusă chiar de el, să-i cunoaştem maşina, care, apropo, se alimentează acum cu benzină 98! Aşa că, în video-ul de mai jos, Iulian îşi povesteşte toată istoria sa şi a superbei sale Honda Civic VTi.
Iulian vorbeşte în rusă, dar poţi include subtitre cu traducere automatizată în română sau alte limbi.
0
2,421
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!