(VIDEO) Un Mercedes clasic tocmai a stabilit un record mondial la cea mai scumpă maşină vândută în istorie, fiind cumpărat cu 135 milioane euro

20 Mai 2022, 11:57
Ilie Toma
Până acum cele mai scumpe maşini din lume, care se vânduseră vreodată la licitaţie, avea cifre cuprinse între 28 şi 48 milioane de dolari, dacă ne referim la top 5. Dar aceste cifre tocmai au fost spulberate de un nou record, stabilit în luna curentă de un Mercedes-Benz 300 SRL din 1955, care a fost vândut cu 135 milioane, echivalentul a circa 142.5 milioane dolari! Astfel, recordul anterior a fost doborât cu o sumă de 3 ori mai mare. Cum a fost posibil, deci?
Ei bine, acest exemplar Mercedes-Benz 300 SLR, care a stabilit noul record, are un avantaj unic, care explică preţul uriaş. Secretul e în faptul că acest exemplar, fabricat în 1955, nu a fost vândut niciodată vreunui cumpărător, fiind păstrat de Mercedes-Benz încă din starea sa de nou, până în prezent, deci pe parcursul a 67 de ani! Deci, cel care l-a cumpărat azi se poate întitula drept prim cumpărător al acestei bijuterii clasice.
Mai mult ca atât, maşina tranzacţionată acum e un 300 SLR, adică o versiune de curse a modelului 300 SL. Bolizii 300 SLR au fost produşi în mare parte în formă decapotabilă şi, în mâinile piloţilor din anii 50, au adunat multiple victorii pentru Mercedes-Benz. Exemplarul ăsta e un coupe, şi mai rar, fiind creat de designerul de atunci al mărcii, Rudolf Uhlenhaut, motiv din care a fost poreclit Uhlenhaut Coupe. De fapt, au fost construite doar două asemenea maşini.
Maşina avea şi câteva adaptări speciale, pe care creatorul său le-a introdus după un eşec de mai devreme al altui exemplar la Le Mans. Printre adaptări se numără gurile duble de evacuare, care scot un sunet aproape neînăbuşit al motorului, ba dimpotrivă, amplificat. De fapt, se spune că motorul sună atât de tare, încât însuşi Rudolf Uhlenhaut, după ce a condus mai mult timp o asemenea maşină, a început a avea probleme de auz.
Foto: Rudolf Uhlenhaut, alături de creaţia sa

Aşa că această maşină ar trebui condusă cu o cască de protecţie, pentru a atenua sunetului de la motor! Totuşi, inginerii au proiectat şi un atenuator de sunet la eşapament, care poate fi instalat sau scos, la dorinţă, pentru protecţia auzului celui de la volan.
Maşina a fost construită în 1955, iar începând cu 1956 a participat a câteva evenimente, trecând apoi în rol de maşină de demonstraţie în diverse tururi europene, apoi şi în SUA, organizate de Mercedes. În 1986, maşina a fost restaurată de către reputatul specialist Tony Merrick, la comanda fabricii Mercedes. În 2002, uzina a mai efectuat la ea o serie de lucrări de revigorare. În 1986 şi 1988 a mai apărut şi evenimente publice, în 2001 a apărut la concursul Pebble Beach, şi de mai multe ori în muzeul Mercedes sau în alte evenimente istorice. Iar în toată această perioadă maşina a fost deţinută de însăşi producătorul german, până a fi scoasă la o licitaţie, ce a avut loc la 5 mai 2022.
Lupta a fost intensă pentru şansa de a cumpăra această maşină. Însă un cumpărător a fost mai insistent decât toţi ceilalţi.
Se pare că acelaşi cumpărător, care a reuşit să câştige licitaţia, a încercat să-i convingă pe germani timp de 1 an să-i vândă această maşină, până i-a reuşit. Şi acum, fără nicio părere de rău, a acceptat să plătească 135 milioane de euro pe ea, stabilind un record mondial absolut din toată istoria!
Cumpărătorul rămâne a fi ţinut în secret. Dar, dacă tot a dat cu uşurinţă 135 milioane de euro pe o maşină, putem prezuma că e unul din miliardarii cei mai pasionaţi de maşini din lume.
0
1,723
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!