Acesta e un camion Mercedes Axor care munceşte autonom, fără şofer, pe terenurile agricole din Brazilia

6 Iunie 2022, 16:41
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre utilajele agricole mari, în special combinele, sunt atât de avansate tehnologic, încât fac munca aproape singure pe terenurile agricole, iar cel din cabină doar urmăreşte derularea procesului. Şi în timp ce în lume se testează deja şi combine complet autonome, care pot fi trimise pe câmpuri să muncească singure, Mercedes anunţă că are deja în plină desfăşurare sute de camioane autonome Axor în Brazilia, care muncesc pe plantaţiile de trestie de zahăr, alături de combine.
Germanii dezvăluie că primele asemenea camioane au fost livrate în regim de testare pe câmpurile agricole din Brazilia încă în 2019. Iar odată ce tehnologia a fost testată şi perfecţionată, acum a venit şi faza de livrări masive, iar estimările germane arată că până la sfârşitul acestui an în toată Brazilia vor munci 640 de asemenea camioane autonome Mercedes Axor.
Camioanele sunt echipate cu elemente de lărgire a ecartamentului şi cu anvelope mai late, pentru a reduce efectul de tasare a solului. Camioanele sunt echipate cu senzori şi pot gestiona acceleraţia, frânarea şi direcţia, putând menţine o distanţă constantă faţă de combina care descarcă recolta în bena lor. Camioanele au şi conexiune cu satelitul, dirijările de direcţie fiind contrapuse şi cu coordonate GPS, după exemplul tehnicii agricole.
La fel ca şi la o combină, la începutul misiunii camionul primeşte sarcina în mod digital, dându-i-se parametrii terenului agricol care urmează a fi procesat, iar acesta îşi împarte traiectoria în fâşii. Camionul e astfel „împerecheat” cu combina care recoltează trestia de zahăr, iar când rezervorul acesteia e plin şi trebuie descărcat, camionul înţelege apelul şi se apropie în poziţia corectă pentru a primi recolta în benă, iar combina începe deversarea recoltei. Sau, camionul poate urma în regim constant combina, ca această să descarce în regim constant recolta în benă. Când camionul are bena plină, acesta poate veni la marginea terenului, fiind pregătit pentru şofer, care poate urca la volan şi pleca spre depozit, conducând pe drumurile publice.
Cei de la Mercedes anunţă că au deja tehnologia perfecţionată pentru a o extinde şi în alte regiuni ale lumii pe camioanele care pot fi folosite la munci în agricultură, sistemul fiind uşor de adaptat pentru diverse culturi, tipuri de relief şi climă. Iar în viitor, fireşte, unele camioane ar putea veni şi singure la depozit, mai ales dacă depozitul e aproape de câmp şi nu necesită ieşirea pe drumuri publice circulate.
0
1,510
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!