Deşi producea 80% din anvelopele sale pentru autoturisme în Rusia, Nokian anunţă ieşirea de pe această piaţă

29 Iunie 2022, 12:07
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul finlandez de anvelope Nokian e unul din cei mai respectaţi şi inovativi din lume, produsele sale fiind întotdeauna printre cele de top în materie de calitate, aderenţă, inovaţii. Dar, în contextul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei, Nokian a avut o decizie extraordinar de dificilă de luat. Războiul i-a prins pe cei de la Nokian cu o parte uriaşă din producţia lor desfăşurată în Rusia, iar plecarea din această ţară ar fi însemnat o amputare dureroasă, la limita supravieţuirii Nokian. Şi totuşi, ieri seară finlandezii au anunţat decizia finală, că pleacă total din Rusia.
Ca să înţelegem ce a însemnat pentru Nokian această decizie, vom spune că, conform rapoartelor companiei finlandeze, în anul 2021 piaţa Rusiei a însemnat aproximativ 20% din vânzările globale, iar la nivel de producţie, fabrica din Rusia producea 80% din anvelopele Nokian, destinate autoturismelor, la nivel global! Jumătate din materia primă pentru acele anvelope venea tot din Rusia, cealaltă viind importată în Rusia pentru producţia acestora. Uzinele din alte părţi ale lumii erau concentrate pe producţie de anvelope pentru alte vehicule.
Foto: Producţie de anvelope Nokian la uzina din Rusia, februarie 2022, înainte de invazia în Ucraina

Nokian e prezentă în Rusia din anul 2005 şi a investit în fabrica din Vsevolzhsk, localizată în apropiere de Sankt Petersburg, peste 1 miliard de euro de-a lungul timpului. Fabrica avea o capacitate de 14 milioane de anvelope anual, angajând 1.600 oameni. Şi, în ciuda acestor cifre, Nokian a anunţat că ceea ce se întâmplă în ultimele luni în Ucraina depăşeşte orice calcule financiare, iar compania finlandeză a luat decizia de a părăsi total piaţa Rusiei şi a-şi reconstrui prezenţa globală fără fabrica din Rusia şi fără piaţa acestei ţări.
Foto: Fabrica Nokian din Rusia

Plecarea din Rusia va însemna pierderi imediate de circa 400 milioane de euro, estimează Nokian, şi va afecta inevitabil compania. Dar Nokian planifică să sporească semnificativ capacităţile de producţie la fabricile sale din Finlanda şi SUA.
Recent, şi Michelin a făcut un anunţ similar de părăsire a pieţei din Rusia. Pirelli deocamdată s-a limitat la suspendarea producţiei, iar Continental e singurul care a repornit producţia în Rusia în aprilie, declarând că o face pentru a proteja angajaţii de acolo.
0
1,355
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!