Ellen, un feribot propulsat electric din Danemarca, a navigat o distanţă record cu o singură încărcare a bateriei

21 Iunie 2022, 15:48
Redacţia PiataAuto.md
Din 2019, Danemarca are deja în operare un feribot propulsat electric, pe nume Ellen, care operează pe insulele sudice ale ţării, pe un traseu de 22 mile nautice, adică 40,75 km. De curând, însă, nava electrică a parcurs un traseu diferit spre o conferinţă din Sonderborg, şi astfel a reuşit să marcheze record de distanţă parcursă de o un feribot electric cu o singură încărcare a bateriei. Cifra nu impresionantă, însă: doar 92 km. E un record, totuşi.
Ei bine, feriboturile electrice încă n-au prea ajuns să opereze pe distanţe mari, deci această distanţă poate fi calificată drept record. E uimitoare, însă, cantitatea de energie electrică, pe care nava o avea stocată în baterii pentru a putea face asta — 4,3 MWh! Nava nu a ajuns complet descărcată la destinaţie, mai avea rezervă, însă, totul, asta înseamnă un consum de circa 4.000 KWh la 100 km navigaţi, ca să transpunem totul în distanţe mai familiare maşinilor.
Nava electrică are aproape 60 metri lungime şi 13 lăţime, putând lua la bord 31 de automobile sau 5 camioane, şi un număr de până la 198 pasageri. Viteza sa maximă e mai mare decât a altor feriboturi propulsate tradiţional, ajungând la 13-15,5 noduri. Nava a construită prin folosirea materialelor uşoare şi e propulsată de două electromotoare de 750 kW fiecare (1.019 CP) şi două thruster-e de 250 kW fiecare.
Bateriile sunt poziţionate în două camere, iar de la ele se alimentează şi sistemele auxiliare ale navei. Mai mult ca atât, Ellen e şi primul feribot din lume care nu are un generator electric de rezervă.
În regim normal, nava operează pe un traseu de circa 40 km şi porneşte cu bateria plină dimineaţa, fiind încărcată în docuri. De fiecare dată când ajunge pe celălalt mal, încarcă maxim posibil în timpul disponibil, dar prioritatea e programul, aşa că în fiecare nouă rută ea porneşte cu un nivel mai redus a bateriei. În total face 6 curse dus-întors pe zi, iar seara e pusă din nou la încărcat deplin până dimineaţa.
0
3,917
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!