Elveţia anulează o interdicţie veche de 67 de ani de a desfăşura curse de maşini în ţară

3 Iunie 2022, 11:54
Redacţia PiataAuto.md
Elveţia e o ţară superb de frumoasă, dar foarte restrictivă în raport cu automobilele, de la limitele de viteze mai mici decât în restul Europei şi amenzile mari pentru cea mai mică depăşire până la preţurile exorbitante la parcările publice sau chiar interdicţia unor oraşe din Alpi de a circula cu maşina în general. Totodată, ţara e patria celor mai mulţi colecţionari auto, pasiunea pentru maşinile clasice fiind la nivel de cult. Dar mult mai puţini ştiu că în Elveţia cursele de maşini sunt interzise printr-o lege adoptată acum 67 de ani.
Legea a fost adoptată în urma unui eveniment care nici măcar n-a avut lor în Elveţia, ci în Franţa la Le Mans. În 1955, a avut loc cel mai teribil accident din istoria acelei competiţii, când Mercedesul lui Pierre Levagh a planat în aer şi s-a răsturnat, ajungând cu viteză în mulţimea de spectatori, în urma acelui accident decedând 84 de oameni. Din acel motiv şi Mercedes a părăsit motorsportul pentru mulţi ani, iar atunci guvernul Elveţiei a decis că, deşi evenimentul a avut loc în altă ţară, cursele auto sunt prea periculoase şi trebuie interzise. În urma acelei legi, în Elveţia n-au mai avut loc curse auto normale, până şi grand prix-ul de Formula 1 plecând din această ţară.
Foto: Imagine de la accidentul de la Le Mans din 1955

De atunci şi până azi, siguranţa curselor a crescut considerabil, în zilele noastre decesele fiind o raritate absolută. Aşa că şi în Elveţia s-a încercat de mai multe ori iniţierea unor discuţii despre eventuala abolire a acelei legi învechite. Dar, pentru că în Elveţia legile sunt făcute pe mult timp, şi anularea a durat mai mult. Iniţial au fost oferite câteva excepţii la curse cu bolizi electrici, precum Formula E, iar astfel toţi au putut să se convingă de siguranţa curselor moderne.
Iar acum camera cantoanelor din Elveţia a votat, în această săptămână, pentru anularea legii vechi şi, prin urmare, pentru permiterea curselor de maşini. Odată cu această măsură s-au mai votat şi alte câteva prevederi ce permit relaxarea uşoară a restricţiilor ce vizează maşinile şi chiar permiterea înmatriculării vehiculelor autonome, în scop de testări controlate. Deci, în viitorul apropiat am putea vedea evoluţii auto interesante în Elveţia.
0
2,256
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!